Opfindelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Opfindelsen af dampmaskinen medførte en væsentlig forøget mulighed for at fremskaffe kraft, hvilket gav grundlaget for den industrielle revolution
Begrebet "at opfinde den dybe tallkerken" anvendes ofte ironsik om at finde en løsning, som andre anser for selvindlysende eller i forvejen kendt

En opfindelse er et nyt stykke udstyr eller en ny teknik eller en ny metode til at udføre noget med. Landbruget, ilden og hjulet nævnes ofte som nogle af menneskehedens store opfindelser.

Forfatteren John Brockman bad omkring 1999 en række folk med forbindelse til videnskab hver angive den største opfindelse gennem de sidste 2000 år sammen med deres begrundelse. Svarene samlede han i en bog[1]. Trykpressen var en opfindelse, der ofte blev nævnt (Philip Campbell, Garniss Curtiss, Jared Diamond, Brian C. Goodwin, Hendrik Hertzberg, Leon Lederman og Randolph Nesse). Flere angav det indisk-arabiske talsystem (Keith Devlin, hjerneforskeren V.S. Ramachandran og matematikeren John D. Barrow). psykologen Susan og Colin Blakemore samt antropologen Maria Lepowsky nævnte p-pillen. Måske overraskende valgte fysikeren Freeman Dyson høet som den vigtigste opfindelse, og argumenterede med at uden heste, ville man ikke kunne opbygge en bycivilisation. Hestene kunne ikke græsse om vinteren i kolde egne, og høet fandtes ikke i de gamle grækeres og romeres civilisation, der derfor ikke kunne rykke nordpå. Den eneste dansker, der blev bedt om at give et svar var Tor Nørretranders, der nævnte spejlet, fordi det muliggjorde "den moderne selvbevidsthed". Han angav også,at selve forestillingen om "opfindelse" er lig den systematiske jagt på fornyelse.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ John Brockman (redaktør), De største opfindelser fra de sidste 2000 år, Gyldendal, 1999, ISBN 87-00-39584-6.
Teknik og teknologiSpire
Denne artikel om teknik eller teknologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
JuraSpire
Denne juraartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.