Organisationen til Oplysning om Atomkraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Logo

Organisationen til Oplysning om Atomkraft, OOA var en dansk græsrodsorganisation imod atomkraft, som blev stiftet 1974 af Siegfried Christiansen (1944- ) m.fl. Foreningen opløstes den 31. maj 2000.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Kimen til OOA var enkeltpersoner som protesterede imod 1973-regeringens planer om, som modtræk til oliekrisen, at påbegynde bygning af indtil flere danske atomkraftværker, og som reaktion på Sverige's indvielse af Barsebäckværket (1975-2005). Organisationen voksede kraftigt i løbet af 1970-erne, og der blev udført en langvarig, storstilet, frivillig, ulønnet kampagne. Denne blev fulgt op af adskillige fredelige massemarcher, underskriftindsamlinger, 'energi'-stævner og lignende.

Planerne om indførelse af kernekraft i Danmark blev endegyldigt skrinlagt 29. marts 1985 med et beslutningsforslag, der fik flertal i Folketinget, over et år før Tjernobylulykken 26. april 1986.

Hvor folkestemningen i Danmark hurtigt blev vundet mod regeringernes byggeplaner, var det samme ikke tilfældet m.h.t. svenskernes byggeplaner. Først efter 14 års sej kamp fejrede OOA i 1999 lukningen af den første reaktor på Barsebäckværket. Reaktor 2, den sidste reaktor, lukkede 31. maj 2005. Dermed havde OOA vundet en sejr "posthumt".

OOA meddelte 27. april 2000 i en pressemeddelelse at de så målet som i hvert fald delvist opfyldt, og derfor nedlagde Oplysning Om Atomkraft sig selv en måned senere.

[redigér | redigér wikikode]

Organisationens logo, den smilende sol og sloganet: Atomkraft? - nej tak er blevet folkeeje, også uden for landets grænser.

OOA er forbundet med andre lignende græsrodsbevægelser, såsom NOAH (dansk miljøorganisation), Organisationen for Vedvarende Energi (OVE), INFORSE m.fl., men organisationen er blandt de tidligste og har på længere sigt også præget den nuværende danske befolknings holdninger til løsning af energi-, miljø- og andre samfundsspørgsmål.

OOA's kendemærke har siden 1976 været solmærket "Atomkraft? -Nej tak". Solmærket blev skabt af Anne Lund [1] og er, efter at være blevet oversat til 45 sprog, blevet symbolet for atomkraftmodstanden i hele verden.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]