Orsa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Orsa kommune i Dalarnas län.

Orsa er et byområde med 5.308 indbyggere (pr. 2010) i Orsa kommune, Dalarnas län i det mellemste Sverige. Orsa ligger i den nordlige del af Siljanbygden, området omkring Siljansøen, cirka 15 kilometer nord for Mora. Inlandsbanan og Europavej E45 går gennem byen.

De store skove begynder lige nord for Orsa med den tyndt befolkede Orsa Finnmark, hvor mange finner flyttede til i 1600-tallet. Det er populært at løbe langrend i Koppången, omkring 20 kilometer nord for Orsa. Vandfaldene Helvetesfallet og Storstupet ligger langs Ämån. Mod nordøst ligger Skattungbyn, hvorfra den fantastiske udsigt over Oreälven kan nydes. I Kallmora, ikke langt derfra, ligger Orsa Slipstensmuseum, der dokumenterer den århundredlange tradition for at fremstille slibesten af den særlige orsasandsten udvundet i området. Nordvest for Orsa ligger fritidsanlægget Orsa Grönklitt, der er mest kendt for Orsa Björnpark. I selve Orsa ved Orsasjön ligger Orsa Camping, der blev etableret i 1932 ved den kilometerlange sandstrand.

Orsa er i Sverige kendt for sine spillemandstraditioner i forbindelse med bl.a. Orsayran, et arrangement for spillemænd, der afholdes hver onsdag i juli og den første onsdag i august. Dalarnas største musikforretning Hellzephyrs ligger i Orsa, og de kendte Orsa spelmän med Kalle Moraeus i spidsen kommer også fra byen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Svensk geografiStub
Denne artikel om Sveriges geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 61°05′25″N 14°37′44″Ø / 61.090147°N 14.628894°Ø / 61.090147; 14.628894