Spring til indhold

Peer-to-peer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra P2P)
Et peer-to-peer (P2P) netværk, ressourcerne tilvejebringes uden et centraliseret system
Et netværk med en client-server model, hvor individuelle klienter anmoder om ressourcer fra en central server

Peer-to-peer (eller P2P) er den engelske betegnelse der anvendes om datanet, hvor computerne i datanettet har lige stort ansvar for datanettets funktionalitet. Et peer-to-peer-datanet adskiller sig derfor fra et datanet bestående af klient- og serverprogrammer ved at ansvaret for datanettets funktionalitet ikke er centraliseret omkring serverprogrammet.

En hyppig anvendelse af peer-to-peer ansvarsdelingen er ifm. med distribuerede datalagre, som f.eks. BitTorrent, eDonkey, KaZaA og Napster (omend Napster ikke havde en ren peer-to-peer ansvarsdeling, men var en hybrid mellem klient/server og peer-to-peer). Andre anvendelser er Internetbaserede telefonforbindelser, f.eks. Skype, og distribuerede beregninger, som f.eks. SETI@home (nu: BOINC).

En dom fra 27. juni 2005 fra Den Amerikanske Højesteret fastslog at firmaer der fremstiller fildelingsprogrammer er ansvarlige for den ulovlige kopiering der foregår ved hjælp af disse programmer.

Terminologi[redigér | rediger kildetekst]

Dansk Sprognævns IT-terminologi udvalg har endnu ikke vedtaget en dansk oversættelse af "a peer-to-peer network", men et forslag kunne være "et terminalnet". Da en "peer" kan ses som havende både lige meget og lige lidt ansvar som andre "peers", ville "lige lidt ansvar" svare til en opbygning af et datanet kun bestående af terminaler (det passer både med terminaler i syntaksmæssig forstand og med terminaler i datamatmæssig forstand).

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Vejvisere[redigér | rediger kildetekst]

Praktiske implementationer[redigér | rediger kildetekst]

Andre praktiske implementationer[redigér | rediger kildetekst]

  • Distributed Universal Number Discovery Arkiveret 22. oktober 2004 hos Wayback Machine Citat: "...DUNDi™ is a peer-to-peer system for locating Internet gateways to telephony services. Unlike traditional centralized services (such as the remarkably simple and concise ENUM standard), DUNDi is fully-distributed with no centralized authority whatsoever..."

Relaterede henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Styring af P2P[redigér | rediger kildetekst]