Palisade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Palisade om en keltisk landsby.
En palisade på Ystad Saltsjöbad for beskyttelse mod erosion.

Palisade (fra latin palus, dansk pæl, skansepæl) er en type forskansning, hvor pæle, der er tilspidset i toppen, er rammet ned i jorden - ofte på skråt - tæt ved siden af hinanden som en mur eller et hegn. Palisader kendes fra civilisationer i alle verdensdele, og de benyttes som forsvarsværk eller indhegninger.

Palisader kan anlægges direkte på flad jord eller på strategisk høje steder, som bakketoppe eller højderygge. Jordvolde kan også opføres med palisade øverst, som de bl.a. har været brugt på trelleborgene og på det tidligste etaper af Dannevirke. Der kan ligeledes graves voldgrav foran palisaden som yderligere beskyttelse.

Særligt romerne var kendt for at bruge palisader på felttog, hvor legionerne på få timer kunne oprette en sikker lejr omkranset af palisader. Senere overtages romernes praksis blandt andet af vikingerne. Palisaderne havde til formål at standse en fjende og muliggøre et modangreb. Man kombinerede ofte palisaderne med andre fortifikationer. Palisaderne mistede deres betydning i takt med nye våbenarters indførelse, men har jævnligt været anvendt i krig op i det 20. århundrede.

Mobile værn som spanske ryttere og tjekkiske pindsvin er en form for præfabrikeret palisade og er stadig i brug.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
ArkitekturSpire
Denne arkitekturartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.