Pantanal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
UNESCO Verdensarvsområde
Pantanal Conservation Area
Pantanal, south-central South America 5170.jpg
Land Brasilien, Bolivia, Paraguay
Type Natur
Kriterium (vii), (ix), (x)
Reference 999
Indskrevet 2000
Oversigtskort
Pantanals udstrækning i Brasilien, Bolivia og Paraguay markeret med lysegrønt.

Pantanal er verdens største vådområde, et fladt landskab med let skrånende og bugtende floder. Regionen, som har fået sit navn fra det portugisiske ord "pântano" (som betyder "sump" eller "mose"), ligger i Sydamerika, hovedsageligt i de brasilianske delstater Mato Grosso og Mato Grosso do Sul. Der er også små dele i Bolivia og Paraguay. I alt dækker Pantanal mellem 140.000 og 195.000 kvadratkilometer.[1]

Pantanal oversvømmes i en sæson, hvor over 80% af området kommer under vand, og giver dermed næring til en af verdens største samling undervandsplanter. Det menes at være blandt verdens mest tætte flora og fauna økosystemer. Det overskygges ofte af Amazonas regnskov, delvist pga. de ligger tæt på hinanden, men er egentlig en lige så vital del af den neotropiske region.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Brasiliansk geografiSpire
Denne artikel om Brasiliens geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi
Boliviansk geografiSpire
Denne artikel om boliviansk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi