Parc national de la Guadeloupe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ikke at forveksle med Guadalupe Mountains National Park.
Guadeloupe National Park
IUCN kategori II (nationalpark)
Sted Basse-Terre Island, Guadeloupe (Frankrig)
Koordinater 16°5′N 61°41′V / 16.083°N 61.683°V / 16.083; -61.683Koordinater: 16°5′N 61°41′V / 16.083°N 61.683°V / 16.083; -61.683
Areal 173 km2 (kerneområde)
162 km2 (bufferzone)
37 km2 (havområde)
Etableret 1989
Styrende organ Parcs nationaux de France www.parcsnationaux-fr.com

Parc national de la Guadeloupe eller Nationalpark Guadeloupe er en nationalpark i Guadeloupe, der er et fransk oversøisk departementLeeward Islands i de Små Antiller i den østlige del af Caribien region. Det marine naturreservat Réserve Naturelle du Grand Cul-de-Sac Marin støder op til parken og administreres sammen med denne. Tilsammen danner de to beskyttede områder Guadeloupe Archipelag (Fransk: l'Archipel de la Guadeloupe) biosfærereservat.[1]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Generalkonsulen for Guadeloupe oprettede den regionale naturpark i 1970 i erkendelse af den exceptionelle biodiversitet på øen Basse-Terres tropiske skov og bjergmassiv. Selv om det oprindeligt blev anbragt under statskovenes administration, opstod der i 1977 forslag om at oprette en nationalpark, for at forbedre forvaltningen og kontrollen af området. Disse forslag førte til den officielle oprettelse af Guadeloupe Nationalpark 20. februar 1989.

Grand Cul-de-Sac Marin Nature Reserve blev oprettet i 1987, og blev lagt under nationalparkens administration.

I 1992 opnåede Guadeloupe Nationalpark international anerkendelse da parken og det tilstødende Grand Cul-de-Sac Marin Nature Reserve blev oprettet som international biosphere reserve af UNESCO.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Carbet Falls.

Nationalparken har et areal på 173 km² og en bufferzone på 162 km². Havreservatet Grand Cul-de-Sac Marin Nature Reserve omfatter 21 km² og 16 km² på land.

I alt omfatter de to reservater 10% af Guadeloupes samlede areal, to tredjedele af Basse-Terres tropiske skove. Det højeste punkt i bjergmassivet er den aktive vulkan La Soufrière der er 1.467 moh. Andre toppe er Échelle (1.397 moh.), Grand-Sans-Toucher (1.354 moh.), og tvillingebjerget Mamelles (768 moh.).

Parken omfatter dele af 11 kommuner:

Vegetation[redigér | rediger kildetekst]

Guadeloupe Nationalpark er inddelt i tre typer af økosystem:

Tropisk regskov[redigér | rediger kildetekst]

Parkens tropiske regskov varierer i karakter og arter mellem flere sub-økosystemer, hovedsageligt baseret på højden.

  • De lavere højder (op til 500 moh.) i parkens bufferzone er en mesofil skov, med træer som hvid og rød mahogni, palisander, og jatoba. I denne zone er der også landbrug blandt andet produktion af bananer.
  • En bjergzone der omfatter 80% af parkens areal, i en højde mellem 300 og 1000 moh. Dette tætte og frodige økosystem rummer en stor diversitet af plantearter: meget store træer der vokser op til 30 meter (tabonuco, acomat boucan, kastanje) men også mange mindre træer og blomster.
  • De højeste skove over 1000 moh. er meget mindre tætte end parkens andre skove, på grund af de ekstremt våde forhold og et konstant skydække. disse skove ligner savanner.

Kystskove[redigér | rediger kildetekst]

Vegetationen i kystegnene har udfordringer med saltholdigheden i luften og jorden, intens varme fra solen og dens udtørrende effekt, og den konstante vind. Notable plantearter i dette miljø er Coccoloba uvifera (havgrape) og pære.

Mangrove[redigér | rediger kildetekst]

Grand Cul-de-Sac Marin Nature Reserve vådområder med helt eller tidvist oversvømmede skove(både salte og ferske), og omfatter tæt ved halvdelen af Guadeloupes mangrovesumpe (37 km² ud af 80 km²).

Turistattraktioner[redigér | rediger kildetekst]

Blandt de interesante steder at besøge i Guadeloupe Nationalpark er:

  • La Soufrière
  • Carbet Falls
  • De to Mamelles og Traverséevejen
  • Grand Cul-de-Sac Marin Nature Reserve

Endvidere er der mange vandreruter gennem parken

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Archipel de Guadeloupe Biosphere Reserve, France unesco.org hentet 16. april 2023