Parc national de la Guadeloupe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Confusion colour.svg Ikke at forveksle med Guadalupe Mountains National Park.
Guadeloupe National Park
IUCN kategori II (nationalpark)
Guadeloupe 123 - Massif de la Soufrière 1467m - Chemin des bains jaunes.jpg
Sted Basse-Terre Island, Guadeloupe (Frankrig)
Koordinater 16°5′N 61°41′V / 16.083°N 61.683°V / 16.083; -61.683Koordinater: 16°5′N 61°41′V / 16.083°N 61.683°V / 16.083; -61.683
Areal 173 km2 (kerneområde)
162 km2 (bufferzone)
37 km2 (havområde)
Etableret 1989
Styrende organ Parcs nationaux de France www.parcsnationaux-fr.com

Parc national de la Guadeloupe eller Nationalpark Guadeloupe er en nationalpark i Guadeloupe, der er et fransk oversøisk departementLeeward Islands i de Små Antiller i den østlige del af Caribien region. Det marine naturreservat Réserve Naturelle du Grand Cul-de-Sac Marin støder op til parken og administreres sammen med denne. Tilsammen danner de to beskyttede områder Guadeloupe Archipelag (Fransk: l'Archipel de la Guadeloupe) biosfærereservat.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Generalkonsulen for Guadeloupe oprettede den regionale naturpark i 1970 i erkendelse af den exceptionelle biodiversitet på øen Basse-Terres tropiske skov og bjergmassiv. Selv om det oprindeligt blev anbragt under statskovenes administration, opstod der i 1977 forslag om at oprette en nationalpark, for at forbedre forvaltningen og kontrollen af området. Disse forslag førte til den officielle oprettelse af Guadeloupe Nationalpark 20. februar 1989.

Grand Cul-de-Sac Marin Nature Reserve blev oprettet i 1987, og blev lagt under nationalparkens administration.

I 1992 opnåede Guadeloupe Nationalpark international anerkendelse da parken og det tilstødende Grand Cul-de-Sac Marin Nature Reserve blev oprettet som international biosphere reserve af UNESCO.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Carbet Falls.

Nationalparken har et areal på 173 km² og en bufferzone på 162 km². Havreservatet Grand Cul-de-Sac Marin Nature Reserve omfatter 21 km² og 16 km² på land.

I alt omfatter de to reservater 10% af Guadeloupes samlede areal, to tredjedele af Basse-Terres tropiske skove. Det højeste punkt i bjergmassivet er den aktive vulkan La Soufrière der er 1.467 moh. Andre toppe er Échelle (1.397 moh.), Grand-Sans-Toucher (1.354 moh.), og tvillingebjerget Mamelles (768 moh.).

Parken omfatter dele af 11 kommuner:

Vegetation[redigér | rediger kildetekst]

Guadeloupe Nationalpark er inddelt i tre typer af økosystem:

Tropisk regskov[redigér | rediger kildetekst]

Parkens tropiske regskov varierer i karakter og arter mellem flere sub-økosystemer, hovedsageligt baseret på højden.

  • De lavere højder (op til 500 moh.) i parkens bufferzone er en mesofil skov, med træer som hvid og rød mahogni, palisander, og jatoba. I denne zone er der også landbrug blandt andet produktion af bananer.
  • En bjergzone der omfatter 80% af parkens areal, i en højde mellem 300 og 1000 moh. Dette tætte og frodige økosystem rummer en stor diversitet af plantearter: meget store træer der vokser op til 30 meter (tabonuco, acomat boucan, kastanje) men også mange mindre træer og blomster.
  • De højeste skove over 1000 moh. er meget mindre tætte end parkens andre skove, på grund af de ekstremt våde forhold og et konstant skydække. disse skove ligner savanner.

Kystskove[redigér | rediger kildetekst]

Vegetationen i kystegnene har udfordringer med saltholdigheden i luften og jorden, intens varme fra solen og dens udtørrende effekt, og den konstante vind. Notable plantearter i dette miljø er Coccoloba uvifera (havgrape) og pære.

Mangrove[redigér | rediger kildetekst]

Grand Cul-de-Sac Marin Nature Reserve vådområder med helt eller tidvist oversvømmede skove(både salte og ferske), og omfatter tæt ved halvdelen af Guadeloupes mangrovesumpe (37 km² ud af 80 km²).

Turistattraktioner[redigér | rediger kildetekst]

Blandt de interesante steder at besøge i Guadeloupe Nationalpark er:

  • La Soufrière
  • Carbet Falls
  • De to Mamelles og Traverséevejen
  • Grand Cul-de-Sac Marin Nature Reserve

Endvidere er der mange vandreruter gennem parken

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]