Partido Comunista de Cuba

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Partido Comunista de Cuba (dansk: Cubas Kommunistiske Parti) er et kommunistisk parti på Cuba, som blev dannet i 1965, efter sammenlægning af Socialistisk Folkeparti (Cuba)(dannet 1920), 26. juli-bevægelsen (dannet 1955) og El Directorio Revolucionario (dannet 1954). Disse tre partier var allerede fra 1961 samlet i Integrede Revolutionære Organisationer (IRO), men IRO blev ikke officielt regnet som et politisk parti. Det cubanske kommunistparti er en af den marxistisk-leninistiske skole tilhænger, derved at de støtter Karl Marx og Vladimir Lenin, men ikke Mao Tse-tung (maoismen) og Josef Stalin (stalinisme). Partiet er også inspireret af den cubanske frigørelsesforkæmper José Martí fra Den cubanske uafhængighedskrig. Partiets ungdomsorganisation er Unión de Jóvenes Comunistas, som har omkring 600.000 aktive medlemmer.

Partiets leder i dag er Raúl Castro[1]. Han er bror og efterfølger efter partiets grundlægger Fidel Castro. Både Raul og Fidel var blandt lederne af 26. juli-bevægelsen og den cubanske revolution i 1959. Partiet har i dag omkring 800.000 medlemmer[2], ved partiets 6. kongres den 16. – 19.april 2011 var der omkring 1000 delegerede.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne[redigér | redigér wikikode]

Politisk partiStub
Denne artikel om et politisk parti eller gruppe er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Partido Socialista Popular (Cuba)

Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.