Restaurant

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Et spiseikon

En restaurant er et spisested, der mod betaling serverer mad og drikke. Kunderne betaler før eller efter måltidet. Måltidet spises generelt på stedet, men mange restauranter tilbyder også take-out og levering. Restauranter varierer meget i udformning og udbud af madkulturer og betjeningsmodeller.

Selv om kroer og tavernaer er kendt siden antikken, så er de beregnet på rejsende, og lokale ville sjældent spise der. Moderne restauranter er med specielle retter, der bestilles af kunder og tilberedes efter deres ønske. Den moderne restaurant har sin oprindelse i det 18. århundredes Frankrig, selv om forløbere kan spores tilbage til romerriget.[1]

En restaurants indehaver kaldes for en restauratør; ordet kommer af det franske udsagnsord restaurer, der betyder at genskabe. Professionelle håndværkere udi kogekunsten kaldes for kokke.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Efter den franske revoulution blev herskabskokkene arbejdsløse og fandt på at åbne restauranter for folket. Michelin guiden kan anerkende restauranter og tildele dem op til tre stjerner.

Restauranttyper[redigér | rediger kildetekst]

The Russian Tea Room, en af New York Citys fineste restauranter

Fastfood-restauranter[redigér | rediger kildetekst]

Fastfood-restauranter serverer billig og hurtigt lavet mad som burgere, der kan spises uden bestik

Fast casual[redigér | rediger kildetekst]

Fast casual-restauranter serverer fastfood af lidt højere kvalitet.

Casual[redigér | rediger kildetekst]

Casual-restauranter har i modsætning til fastfood-restauranter bestik og maden bliver serveret ved bordet.

Fine restauranter[redigér | rediger kildetekst]

På fine restauranter bestilles og serveres delikat mad ved bordet. Deres vinkort kan rumme flere end 50 fortræffelige vine. Indretningen i disse restauranter er lavet for at skabe "atmosfære". De har faguddannede tjenere i passende tøj og et køkken med friske råvarer tilberedt af friske kokke.

Andre restauranttyper[redigér | rediger kildetekst]

Café[redigér | rediger kildetekst]

En café tilbyder flere varme retter og sandwicher og specialiserer sig i kaffe.

Cafeteria[redigér | rediger kildetekst]

Et cafeteria serverer færdiglavet mad, der hentes og betales ved kassen. Der kan være servering ved bordet.

Pub[redigér | rediger kildetekst]

I Storbritannien og Irland findes endnu mange pubber, som er barer med et begrænset udvalg af mad, hvis der overhovedet serveres fast føde. Pubber af den type er spredt til det meste af verden.

Pop Up[redigér | rediger kildetekst]

En midlertidig restaurant, der dukker op i forbindelse med festivaler og andet. De kan oprettes af kokke og private. Danske pop up restauranter findes i København og hos private på Bornholm. Under Folkemødet i Allinge i juni styres de af stjernekokken Sune Rasborg. Han vandt en national tv-konkurrence foran Nikolaj Nørregaard (Kadeau), Mikkel Marschall (Sol over Gudhjem), Frederik Bille Brahe (Melsted Badehotel) og Jan Gildam (tv). Rasborg modtog KulturBornholms gastronomipris 2013).

Bistro[redigér | rediger kildetekst]

En Bistro (af russisk: hurtigt) er en restaurant med billig mad i beskedne omgivelser. Bistroer er blevet meget populære blandt turister, der især i Paris skal passe på, at priserne svarer til de ydmyge omgivelser. Andre er så gode, at der er kø, når de åbner. Der kan sjældent bestilles bord.

Diner[redigér | rediger kildetekst]

En diner er en restaurant hovedsagelig udbredt i USA, hvor der serveres traditionel enkel amerikansk mad til billige priser. Antallet af diner er faldende; de første er fredede.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Rebecca L. Spang, The Invention of the Restaurant: Paris and Modern Gastronomic Culture (Harvard University Press, 2001), ISBN 978-0-674-00685-0

Se også[redigér | rediger kildetekst]

FirmaSpire
Denne artikel om et firma eller en virksomhed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.