Pauline Worm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Pauline Worm
Pauline Worm by G. Rosenkilde.jpg
Pauline Worm
Foto: Georg Rosenkilde
Personlig information
Født 29. november 1825(1825-11-29)
Hyllested
Død 13. december 1883 (58 år)
København
Far Peter Worm
Mor Louise Theodora Petrine Hjort
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Digter Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Pauline Frederikke Worm (29. november 1825 i Hyllested13. december 1883 i København) var en dansk forfatter og kvindesagsforkæmper.

Pauline Worm var datter af sognepræsten Peter Worm og Louise Theodora Petrine Hjort. Worm blev undervist hjemme af faren. 1847-50 var hun huslærerinde i Præstø, havde derefter en mindre pigeskole i Randers og senere en lignende i Århus, men begge steder uden held. Siden 1865 var hun i en lang årrække lærerinde i Randers.

Hendes første offentlige optræden var med et smukt digt i "Fædrelandet" (28. januar 1848) til den nye konge, Frederik VII. 1851 skrev hun Fire Breve om Clara Raphael og 1857 en stor roman. De fornuftige, der stærkt hævdede kvindernes ret til selvstændig tænkning og handling i modsætning til slægtninges smålige "fornufthensyn".

Tidlig var hun blevet grebet af tanken om kvindernes ligestilling og kæmpede for den indtil det sidste. Pauline Worm var 1865 den første danske kvinde, der holdt et offentligt foredrag, og udgav senere flere småskrifter, samt talrige artikler og digte i blade og tidsskrifter som varm talsmand for modersmålet, fædrelandet og dets forsvar. En digtsamling, "Vaar og Høst", udkom 1864 (2. udgave 1874).

Breve[redigér | redigér wikikode]

Uddrag brev til Mathilde Bajer, 25. november 1871:

Det kan ikke klart nok eller eftertrykkeligt nok siges, at, idet vi ville bane Kvindens Vej til selvstændigt, hæderligt Erhverv, værner vi just om Ægteskabets Hellighed ved at løfte det op over den Jammerlighed, som Forsørgelseshensyn har sænket det ned i. Hvad der imidlertid forekommer mig at være det første Skridt, som det danske Kvindesamfund må gøre, naar det har konstitueret sig, er Indgivelsen af en Adresse til Rigsdagen om Forandringer i den gifte Kvindes formueretslige Stilling. Dernæst maa der virkes for et Fond, der understøtter kvindelige Talenter i forskellige Retninger samt lønner og opmuntrer ethvert Foretagende, der gaar ud paa at bryde nye Baner for kvindelig Virksomhed.
 
— Karen Skovbjerg: Da kvinden blev borger.[1]

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

  • En Krands af 9 Blade, C.A. Reitzel (1850)
  • Fire Breve om Clara Raphael (1851)
  • De Fornuftige. En dansk Roman, bd. 1 & 2 (1857)
  • Vår og Høst (digte, 1864)
  • Vår og Høst (2. udvidede udgave, 1874)

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Skovbjerg, Karen. (1983). Da kvinden blev borger. Varde: Dansklærerforeningen/Skov, s. 11

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
ForfatterSpire
Denne danske forfatterbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi