PepsiCo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
PepsiCo
Virksomhedsinformation
Selskabsform Aktieselskab Rediger på Wikidata
Brancher Hurtigtomsættelige forbrugsgoder, drikkevareindustri, fødevareindustri Rediger på Wikidata
Grundlagt 1961 Rediger på Wikidata
Grundlægger Caleb Bradham Rediger på Wikidata
Etableringssted New Bern, North Carolina, USA Rediger på Wikidata
Hovedsæde Purchase, New York, USA Rediger på Wikidata
Produkter 7UP, Lomasturbas, Mauby, Pepsi, Pepsi Light, Paso de los Toros[1], Mirinda, Punica, Mountain Dew Rediger på Wikidata
Regnskab
Omsætning USD 86 mia. (2022) Rediger på Wikidata
Resultat USD 9 mia. (2022) Rediger på Wikidata
Aktiver USD 92 mia. (2021) Rediger på Wikidata
Organisation
Antal ansatte
263.000 (2015), 264.000 (2016), 309.000 (2021) Rediger på Wikidata
Ejere BlackRock
State Street Global Advisors
The Vanguard Group Rediger på Wikidata
Datterselskaber Frito-Lay
Izze Beverage Company
Naked Juice
Tropicana Products
Quaker Oats Company
Lomasturbas
PepsiCo Canada
PepsiCo Holdings
Bluebird Foods
PepsiCo Ukraine
Gamesa
Fruko
Lebedyansky
Sunny Delight Beverages
The Smith's Snackfood Company Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Fil:Pepsi-truck.jpg
En Pepsi-lastbil

PepsiCo, Inc. er et amerikansk multinationalt selskab som producerer fødevarer, snacks og drikkevarer, med hovedsæde i landsbyen Purchase i Harrison. PepsiCos forretning omfatter alle aspekter af mad- og drikkevaremarkedet. PepsiCo blev dannet i 1965 ved fusion af Pepsi-Cola Company og Frito-Lay, Inc. PepsiCo har siden udvidet fra Pepsi Cola som selskabet er opkaldt efter til et stort diversificeret udvalg af fødevare- og drikkevaremærker. De største og seneste opkøb var Tropicana Products i 1998 og Quaker Oats Company i 2001, hvilket tilføjede Gatorade-varemærket til Pepsi-porteføljen.

Per januar 2021 besidder virksomheden 23 mærker, der har over 1 milliard dollar i årligt salg.[2] Pepsico har aktiviteter over hele verden, og dets produkter blev distribueret i mere end 200 lande, hvilket resulterede i en årlig nettoomsætning på over 70 milliarder dollar. Baseret på nettoomsætning, fortjeneste og markedsværdi er PepsiCo er den næststørste fødevare- og drikkevarevirksomhed i verden, efter Nestlé. PepsiCos flagskibsprodukt Pepsi Cola har i generationer været involveret i en rivalisering med Coca-Cola. På trods af at Coca-Cola har større salg end Pepsi Cola i USA, er PepsiCo på det nordamerikanske marked den største fødevare- og drikkevarevirksomhed målt på nettoomsætning. Ramon Laguarta har været administrerende direktør i PepsiCo siden 2018. Virksomhedens distribution og aftapning af drikkevarer udføres af PepsiCo samt af licenserede aftappere i visse regioner.

Pepsi er gentagne gange blevet kritiseret af miljøforkæmpere for negative miljøpåvirkninger fra landbruget i sin forsyningskæde og operationer såsom palmeolie-relateret skovrydning og brug af pesticider, brugen af vandresurser og de negative virkninger af emballage. Pepsis emballage har konsekvent været en af de største kilder til global plastforurening.[3] Tilsvarende har folkesundhedsforkæmpere kritiseret Pepsi, sammen med andre populære snack- og drikkeproducenter, for dets produktlinjer med højt kalorieindhold og dårlig ernæringsværdi. Som svar har PepsiCo fremsat offentlige kommentarer om deres engagement for at minimere deres påvirkning, men har ikke offentliggjort oplysninger, der dokumenterer fremskridt på hovedparten af områderne.

Produkter og mærker[redigér | rediger kildetekst]

PepsiCos største varemærker baseret på detailomsætning i 2009
Mærke
Pepsi
  
Mountain Dew
  
Lay's potato chips
  
Gatorade
  
Diet Pepsi
  
Tropicana beverages
  
7 Up (undenfor U.S.)
  
Doritos tortilla chips
  
Lipton te (PepsiCo/Unilever partnerskab)
  
Quaker foods and snacks
  
Cheetos
  
Mirinda
  
Ruffles chips
  
Aquafina mineralvand
  
Pepsi Max
  
Tostitos tortilla chips
  
Sierra Mist
  
Fritos corn chips
  
Walkers potato crisps
  
Kilde: PepsiCos årsrappert 2009[4]

PepsiCos produkter bestod i 2015 (baseret på verdensomspænende nettofortjenste) af 53 procent fødevarer og 47 procent drikkevarer.[5] På verdensplan omfatter selskabets produktlinjer flere hundrede varemærker som i 2009 var anslået til at have et samlet årlig detailsalg på omkring 108 milliarder dollar.[4]

Den primære identifikator for et hovedmærke i fødevare- og drikkevareindustrien er årligt salg over 1 milliard dollar. I 2015 opfyldtee 22 PepsiCo-mærker dette kriterium, herunder: Pepsi, Diet Pepsi, Mountain Dew, Lay's, Gatorade, Tropicana, 7 Up, Doritos, Brisk, Quaker Foods, Cheetos, Mirinda, Ruffles, Aquafina, Naked, Kevita, Propel, Sobe, H2oh, Sabra, Starbucks (ready to Drink Beverages), Pepsi Max, Tostitos, Sierra Mist, Fritos, Walkers og Bubly.[6]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ "About the Company". PepsiCo, Inc. Official Website (engelsk). Hentet 2021-06-03.
  3. ^ McVeigh, Karen (7. december 2020). "Coca-Cola, Pepsi and Nestlé named top plastic polluters for third year in a row". The Guardian (britisk engelsk). ISSN 0261-3077. Hentet 29. marts 2021.
  4. ^ a b "PepsiCo Annual Report 2009" (PDF). PepsiCo, Inc. s. 13. Arkiveret fra originalen (PDF) 31. marts 2010. Hentet 13. december 2010.
  5. ^ "2015 Annual Report" (PDF). PepsiCo. Hentet 2. april 2016.
  6. ^ "Product Information". PepsiCo. Hentet 3. september 2020.
FirmaSpire
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i USA er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.