Starbucks

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Starbucks
StarbucksMorning.jpg
Virksomhedsinformation
Virksomhedsform Kaffebar
Produkter Kaffedrikke
Selskabsskat 29690251 0,00
Eksterne henvisninger
CVR 29690251
Hjemmeside starbucks.com
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
En Starbucks

Starbucks er verdens største kæde af kaffebarer. Starbucks har hovedkvarter i Seattle i USA, 140.000 ansatte og en årlig omsætning på 7,8 milliarder dollar (2006). Kæden er repræsenteret i lande over hele verden, og den 15. juni 2007 åbnede den sin første skandinaviske butik i Københavns Lufthavn.

Starbucks har ofte været brugt af antiglobaliseringsbevægelsen som eksempel på amerikansk økonomisk og kulturel dominans, og i Kina har det vakt kritik, at en Starbucks åbnede i Den Forbudte By. Omvendt er Starbucks blevet rost for at tilføje en produktlinje af bæredygtige kaffedrikke, ligesom kæden arbejder for at have et godt arbejdsmiljø for sine ansatte. Starbucks' ”Red”-kampagne anbefaler kunderne at købe og drikke den specielle østafrikanske ”Red”-kaffeblanding og binder købet af kaffen sammen med Starbucks' forpligtelse til at give en dollar for hver pose solgt kaffe til bekæmpelse af AIDS i Afrika. I marts 2008 afgjorde en domstol i San Diego i Californien dog, at en praksis med at lade overordnede få del i drikkepenge ikke var lovlig, og firmaet blev dømt til at tilbageføre mere end 100 millioner dollar til de medarbejdere, der havde været i direkte kundekontakt i Starbucks' californiske filialer.[1].

Starbucks' cafeer er samme type kaffebar som i Danmark for eksempel repræsenteres af Baresso, blandt andet kendetegnet ved et større udvalg af espresso-baserede drikke samt muligheden for at bestille kaffe med på vejen.

Firmaet har i flere år været udsat for massiv kritik i Storbritannien på grund af deres manglende vilje til at betale skat[2]. Så meget at de har indvilget i at betale 5 mio £ i skat i 2013, for første gang siden 2008.[3]

Starbucks i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Starbucks har pr. juli 2015 18 kaffebarer i Danmark, dem i Københavns lufthavn drives af firmaet Hmshost.

Region Antal By
Region Hovedstaden 9 København (Hovedbanegården, Rådhuspladsen, Field's, Københavns Lufthavn (3) Fisketorvet,Nørreport Station, Frederiksberg)
Region Sjælland 2 Hundige (Waves), Næstved (Næstved Storcenter)
Region Midtjylland 2 Aarhus (Salling, Store Torv)
Region Nordjylland 2 Aalborg (Salling, Aalborg Storcenter, Aalborg Universitet)
Region Syddanmark 3 Kolding (Kolding Storcenter), Vejle (Bilka), Odense (Syddansk Universitet)

Kæden indgik i 2012 en samarbejdsaftale med Dansk Supermarked om at åbne Starbucks-barer i tilknytning til Bilka-varehusene og Salling-stormagasinerne.

Trivia[redigér | redigér wikikode]

  • Starbucks er opkaldt efter en person i romanen Moby Dick.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Firma Stub
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i USA er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.