Starbucks

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Starbucks
Starbuckscenter.jpg
Virksomhedsinformation
Selskabsform Kaffebar
Produkter Kaffedrikke
Regnskab
Selskabsskat 29690251 0,00
Eksterne henvisninger
starbucks.com
CVR-nummer 29690251
En Starbucks

Starbucks er verdens største kæde af kaffebarer. Starbucks har hovedkvarter i Seattle i USA, 140.000 ansatte og en årlig omsætning på 7,8 milliarder dollar (2006). Kæden er repræsenteret i lande over hele verden, og den 15. juni 2007 åbnede den sin første skandinaviske butik i Københavns Lufthavn.

Starbucks har ofte været brugt af antiglobaliseringsbevægelsen som eksempel på amerikansk økonomisk og kulturel dominans, og i Kina har det vakt kritik, at en Starbucks åbnede i Den Forbudte By. Omvendt er Starbucks blevet rost for at tilføje en produktlinje af bæredygtige kaffedrikke, ligesom kæden arbejder for at have et godt arbejdsmiljø for sine ansatte. Starbucks' ”Red”-kampagne anbefaler kunderne at købe og drikke den specielle østafrikanske ”Red”-kaffeblanding og binder købet af kaffen sammen med Starbucks' forpligtelse til at give en dollar for hver pose solgt kaffe til bekæmpelse af AIDS i Afrika. I marts 2008 afgjorde en domstol i San Diego i Californien dog, at en praksis med at lade overordnede få del i drikkepenge ikke var lovlig, og firmaet blev dømt til at tilbageføre mere end 100 millioner dollar til de medarbejdere, der havde været i direkte kundekontakt i Starbucks' californiske filialer.[1].

Starbucks' cafeer er samme type kaffebar som i Danmark for eksempel repræsenteres af Baresso, blandt andet kendetegnet ved et større udvalg af espresso-baserede drikke samt muligheden for at bestille kaffe med på vejen.

Firmaet har i flere år været udsat for massiv kritik i Storbritannien på grund af deres manglende vilje til at betale skat[2]. Så meget at de har indvilget i at betale 5 mio £ i skat i 2013, for første gang siden 2008.[3]

Starbucks i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Starbucks har pr. juli 2015 18 kaffebarer i Danmark, dem i Københavns lufthavn drives af firmaet Hmshost.

Region Antal By
Region Hovedstaden 9 København (Hovedbanegården, Rådhuspladsen, Field's, Københavns Lufthavn (3) Fisketorvet,Nørreport Station, Frederiksberg)
Region Sjælland 2 Hundige (Waves), Næstved (Næstved Storcenter)
Region Midtjylland 2 Aarhus (Salling, Store Torv)
Region Nordjylland 2 Aalborg (Salling, Aalborg Storcenter, Aalborg Universitet)
Region Syddanmark 3 Kolding (Kolding Storcenter), Vejle (Føtex), Odense (Syddansk Universitet)

Kæden indgik i 2012 en samarbejdsaftale med Dansk Supermarked om at åbne Starbucks-barer i tilknytning til Bilka-varehusene og Salling-stormagasinerne.

Trivia[redigér | redigér wikikode]

  • Starbucks er opkaldt efter en person i romanen Moby Dick.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

FirmaStub
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i USA er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.