Coca-Cola

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Coca-Cola
Coca-Cola bottle cap.svg
Type Cola, sodavand
Producent The Coca-Cola Company
Distributør Carlsberg Danmark
Oprindelsessted USA, Danmark
Introduceret 1933 (1886 i USA[kilde mangler]
Varianter Coca-Cola Classic
Coca-Cola Classic Cherry
Coca-Cola Light Taste
Coca-Cola Light Taste Lime
Coca-Cola Light Taste Exotic Mango
Coca-Cola No Sugar
Coca-Cola No Sugar Citron
Coca-Cola No Sugar Kanel
Coca-Cola Energy Classic
Coca-Cola Energy No Sugar
Relaterede Pepsi
Dr. Pepper
Fritz kola
Jolly Cola
Vestfyn Cola
Harboe Cola
Hjemmeside www.coca-cola.dk

Coca-Cola er en sodavand produceret af The Coca-Cola Company. Denne læskedrik blev i 1886 opfundet af apoteker Dr. John Stith Pemberton, da han eksperimenterede med at finde en kur for hovedpine. I stedet fik han udviklet en sirup, som i kombination med kulsyre og vand bliver til Coca-Cola.[kilde mangler]

Første gang Coca-Cola blev produceret i Danmark var i perioden 1935-1943. Men produktionen blev indstillet på grund af rationering og handelsrestriktioner under 2. verdenskrig. I 1959 kom Coca-Cola igen til Danmark.[1]

Coca-Cola har været officielt tilgængelig i alle lande i verden, undtagen Cuba og Nordkorea, siden 2012, hvor distribution i Myanmar (Burma) blev genoptaget.[2]

Markedsføring[redigér | redigér wikikode]

Coca-Cola-reklamerne er ofte blevet krediteret for at opfinde det moderne billede af julemanden som en gammel mand i en rød-hvid dragt. Men selv om virksomheden har brugt dette billede siden 1930'erne, var Coca-Cola var ikke det første sodavandsselskab, der brugte dette billede i sin reklame.[3]

Tidligere anvendte Coca-Cola ofte billeder af smart klædte unge kvinder til at sælge sine drikkevarer. Den første reklame af denne type er fra 1895, med den unge skuespillerinde Hilda Clark.[kilde mangler]

Der har i nyere tid været tale om, at Cola Light har et feminint udtryk, da signalværdien i at drikke produkter med prædikatet "light" ikke er i overensstemmelse med de signaler, mænd ellers ønsker at udsende.[kilde mangler] Derfor har Coca-Cola lanceret Coke No Sugar, som i energiprofil og smag minder om Coke Light, men hvor der er ændret i indpakning og produktnavn. Dette skulle få de mandlige kunder til at være mere positivt stemte overfor Coke No Sugar end for Coke light.[kilde mangler] Coca-Cola No Sugar blev lanceret i Danmark d. 15. januar 2007 efter at være blevet lanceret i store dele af verden i 2006. Blandt andet på grund af Carlsbergs markedsføring blev Coca-Cola No Sugar hurtigt en succes.[kilde mangler] I dag er Danmark det land i verden, hvor der bliver drukket mest Coca-Cola No Sugar per indbygger.[kilde mangler]

Coca-Cola i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Første gang Coca-Cola blev produceret i Danmark var i perioden 1935-1943. Men produktionen blev indstillet på grund af rationering og handelsrestriktioner under 2. verdenskrig. I 1959 kom Coca-Cola igen til Danmark.[1] Coca-Cola blev solgt i glasflasker frem til 1990erne i størrelserne 0,25 liter flaske med kapsel, 0,35 og 1 liter flasker med skruelåg. I 1990erne udgik 0,35 liter flasken af sortimentet og alle andre flasker end 0,25 liter flasken blev fremstillet af plast.

Forskellen mellen Coke Classic, Light Taste og Life[redigér | redigér wikikode]

Coca-Cola, og sodavand generelt, forbindes med fedme. Coca-Cola Light anses ofte for at være et sundere alternativ til Coca-Cola Classic. Sødemidlet aspartam er imidlertid et ret omdiskuteret produkt. Derfor er der lanceret Coca-Cola Life, som er sødet med stevia. Et andet ankepunkt i relation til sundheden omkring cola er, at disse indeholder så store mængder fosforsyre, at de giver syreskader på tænderne.[4] Se artiklen: "Aspartam" vedrørende helbredsvirkninger for dette sødestof og artiklen: "Sodavand" vedrørende den generelle kritik af sukkerfri sodavand.

Coca-Cola Classic[redigér | redigér wikikode]

 • Coca-Cola Classic

Coca-Cola Classic er en sodavand produceret af The Coca-Cola Company. Denne læskedrik blev i 1886 opfundet af apoteker Dr. John Stith Pemberton, da han eksperimenterede med at finde en kur for hovedpine. I stedet fik han udviklet en sirup, som i kombination med kulsyre og vand bliver til Coca-Cola.[kilde mangler]

 • Coca-Cola Classic Cherry

Coca-Cola Cherry (kendt som Cherry Coke) er en version af den normale Coca-Cola med kirsebærssmag. Cherry Coke blev først lanceret i USA i 1985, i Danmark i 2012.[kilde mangler]

Coca-Cola Light Taste[redigér | redigér wikikode]

 • Coca-Cola Light Taste

Coca-Cola Light Taste er det navn, der benyttes på det danske marked for "the Coca-Cola Companys" Diet Coke, som blev lanceret i 1982 i USA. Cola Light (eller Diet) er en sukkerfri sodavand, der i stedet for at være sødet med sukker indeholder kunstige sødemidler, hvor det mest udbredte sødemiddel er aspartam. Det betyder, at Coca-Cola Light er en næsten helt kaloriefri drik. Coke Light indeholder koffein (ligesom den originale Coca-Cola), hvilket gør, at den har en begrænset opkvikkende effekt.

 • Coca-Cola Light Taste Lime

Den 29. Januar 2020 meldte Carlsberg ud i en pressemeddelelse, at Coca-Cola Light Taste Lime ville komme til Danmark. Coca-Cola Light Taste Lime er en smag inden for Coca-Cola Light Taste-kategorien og er en perfekt drik til dem der ønsker en god Coca-Cola light med et frisk twist af lime. Varianten er bl.a kendt i lande som USA og England.

 • Coca-Cola Light Taste Exotic Mango

Den 29. Januar 2020 meldte Carlsberg ud i en pressemeddelelse, at Coca-Cola Light Taste Exotic Mango ville komme til Danmark Coca-Cola Light Taste Exotic Mango er en smag inden for Coca-Cola Light Taste-kategorien og er en perfekt drik til dem der ønsker en god Coca-Cola light med et frisk twist af exotic mango. Varianten er bl.a kendt i lande som Sverige og Tyskland.

Coca-Cola No Sugar[redigér | redigér wikikode]

 • Coca-Cola No Sugar

Coca-Cola No Sugar er ligesom Coca-Cola Light ikke tilsat sukker, heraf navnet 'No Sugar'. Det er en hypokalorisk (0.3 kcal per 100ml)[5] variant af Coca-Cola, specifikt markedsført til mænd, der associerede "light"-drikke med kvinder.[6] Den bliver markedsført som havende en smag stort set lig almindelig Coca-Cola, i modsætning til Coca-Cola Light, der har en anden smagsprofil.[7][8][kilde mangler]

 • Coca-Cola No Sugar Citron

I August 2019 lancerede[hvor?] Coca-Cola endnu en ny variant til Coca-Cola No Sugar-familie denne gang med citron-smag. Som i forvejen er kendt i lande som Sverige, Norge og Finland, der tidligere er blevet introduceret for varianten.[kilde mangler] Varianten er også kendt i Tyskland og England, men som produkt fra Coca-Cola Light-familien.

 • Coca-Cola No Sugar Kanel

Coca-Cola No Sugar Kanel blev første gang introduceret på det danske marked i oktober 2019. Varianten er en blanding mellem Coca-Cola No Sugar og Kanel og er allerede kendt i flere lande i verden, herunder England, USA og Finland. Coke No Sugar Kanel er en limited edition-vare i forbindelse med julen, og er derfor kun på markedet i månederne op til jul.

Coca-Cola Energy[redigér | redigér wikikode]

 • Coca-Cola Energy Classic

Coca-Cola Engery Classic blev introduceret i Danmark i august 2019 og er Coca-Colas første energidrik.[kilde mangler] Coca-Cola Energy Classic indeholder koffein fra naturligt afledte kilder, guarana-ekstrakt, B-vitaminer.

 • Coca-Cola Energy No Sugar

Coca-Cola Engery No Sugar blev introduceret i Danmark i august 2019 og er Coca-Colas første energidrik uden sukker.[kilde mangler] Coca-Cola Energy No Sugar indeholder koffein fra naturligt afledte kilder, guarana-ekstrakt, B-vitaminer.

Udgåede Coca-Cola-produkter i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Coca-Cola Life logo
Vanilla Coke på flaske
 • Coca-Cola Life

Coca-Cola Life er en variant af Coca-Cola som er tilsat stevia og indeholder 35% færre kalorier end den normale røde Coca-Cola.[9] Coca-Cola Life kom første gang til Chile og Argentina i foråret 2013 på prøve.[kilde mangler] Den blev som det første europæiske land introduceret i Storbritannien i september 2014[10] og kom til Danmark d. 1. januar 2016. Coca-Cola Life blev fjernet fra det danske marked i januar 2019 grundet mindre gode salgstal fra Coca-Cola ligesom i Sverige og Norge, hvor varianten nu også er fjernet.

 • Coca-Cola No Sugar Hindbær

Coca-Cola No Sugar Hindbær blev introduceret på det danske marked i januar 2019. Smagsvarianten havde et strejf af hindbær. Coca-Cola meldte ud i en kommentar på Facebook d. 16. september 2019, at de ville udfase Coca-Cola No Sugar Hindbær og erstatte den med Coca-Cola No Sugar Citron i Danmark efter mindre gode salgstal på varianten i landet.

 • Coca-Cola Classic Vanilla

Coca-Cola Vanilla blev lanceret i Danmark i februar 2013. Sammensætningen af Coca-Cola med vanilje blev testet for første gang i 1982 på en messe i Knoxville, Tennessee, men det var ikke før 2002, at læskedrikken blev lanceret i forskellige dele af verden. Drikken blev fjernet fra det danske marked i december 2018.

 • Coca-Cola Classic Lime

Coca-Cola Lime blev lanceret i sommeren 2006 og var en sammensætning af Coca-Cola og Lime. Varianten var kun tilgængelig i sukker-version. Drikken udgik fra det danske marked i vinteren 2007.

Coca-Cola Light Plus.jpg
 • Coca-Cola Light Lemon

Coca-Cola Light Lemon var en cola-variant uden sukker, med citron-smag. Coca-Cola Light Lemon blev i sommeren 2007[kilde mangler] sat ud på markedet som prøve produkt i sommertiden. Coca-Cola Light Lemon er ikke længere tilgængelig i Danmark.

 • Coca-Cola Light Plus B

Coca-Cola Light Plus var en vitaminberiget cola, der kortvarigt var på det danske marked.[11]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]