Perser (kat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
through
Perser
Persian (cat) silver.jpg
Hvid perser med blå øjne
Stamtavle-navn: Yvon af Gambo
Oprindelsesland
Iran Iran (Persien)
Race standard
FIFe standard
CFA standard
TICA standard
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Perser. (Se også artikler, som begynder med Perser)

Perserkatten (persisk: گربه ایرانی) er en langhåret katterace karakteriseret ved dets runde hoved og flade næse. Det er en af de ældste avlede katteracer i verden og stammer, som navnet antyder fra Persien (Iran), men sammenblandingen med angorakatte i starten af det 18. århundrede i England gør oprindelsen lidt uklar. Perserens indtog i Europa krediteres til italieneren Pietro Della Valle.

Sort perser[redigér | redigér wikikode]

Selvom denne race har en usædvanlig historie, der strækker sig tilbage til det 16. århundrede, og skønt den var en af de første katte, der fik officiel anerkendelse, er den sorte perser et relativt sjældent dyr. Problemerne med at skabe en fuldstændig sort, uden spor af rust eller smoke, har gjort pragteksemplarer meget dyre. Pelsen kræver særlig pleje og opmærksomhed: Damp kan give pelsen et brunligt skær, og for meget sol vil ofte blege farven. Den sorte perser udgør en loyal og hengiven ven, selvom den kan være mistænksom overfor fremmede. Den siges at være mere livlig end dens hvide modpart.[Kilde mangler]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Tidligere sorte persere udviste ofte angoratræk, som nu er blevet succesfuldt udavlet. 2. Verdenskrig afbrød avlsprogrammer i Europa, men ikke i USA, hvor en sort perser er blevet kåret til "Årets Kat" tre gange.

Dyr Stub
Denne artikel om dyr er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.