Næse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler en kropsdel. Opslagsordet har også en anden betydning, se næse (politik).
Næse

Næsen er en fremspringende del af den forreste del af ansigtet, der rummer en del af luftvejene. Rhinologi er studiet og behandlingen af næsesygdomme.

Andre betegnelser for næse: Tud, tryne, snude, snabel, mule. Mange af disse er betegnelsen for forskellige dyrs næser.

At en person har næse for noget betyder at den pågældende har naturlige anlæg for det. Eksempelvis har man næse for tal hvis man har let ved at lære matematik. Se også øre.

I overført betydning betyder en næse en offentlig irettesættelse uden andre følger. En politiker eller embedsmand kan f.eks. få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende. Denne betydning skyldes dog oprindeligt en sproglig sammenblanding med det nu ikke længere brugte ord nese, "vanære" [kilde mangler].

Næsehår er ikke hele vejen op i næsen. Der er en lille ring af næsehår i indgangen af næsen. Ikke på skillevæggen dog

Næsens opbygning[redigér | redigér wikikode]

Næsebor[redigér | redigér wikikode]

Næsebor hos en mand.

Næsebor betegner de to åbninger, der er i næsen hos et menneske eller et dyr, og som fører ind til næsehulen. De to næsebor adskilles af næsevæggen.

Næseborene fungerer som lufttilgang og som udløb for snot, ligesom de er et central element i evnen til at opfange dufte.

Visse dyr, eksempelvis sæler, kan lukke næseborene. Hos mange pattedyr spiller næseborene desuden en rolle for vand- og temperaturbalancen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: