Peter Lassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Ikke at forveksle med Peder Lassen.

Peter Lassen (født 31. oktober 1800, død 26. april 1859) var en dansk-amerikansk pionér. Han udrejste i 1830 og emigrerede 10 år senere til Californien, hvor bl.a. Lassen County, Lassen Volcanic National Park, Lassen National Forest og vulkanen Lassen Peak er opkaldt efter ham.

Han startede en savmølle, en melmølle, et stenbrud, en sølvmine, en guldmine, samt en vingård. I 1856 var han med til at lede et mindre lokalt oprør for Nataqua Territory, der var et mindre område, der havde meget lidt statslig overvågning. Dette udnyttede en gruppe lokale ledt af Peter Lassen og Isaac Roop til at søge ly for skatteopkrævere. Lassen blev guvernør frem til sin død tre år senere og blev fulgt af Roop[1]. Selvstændigheden varede yderligere to år frem til oprettelsen af Nevada i 1861.

Der er noget tvivl om, hvorvidt Lassen desuden var med til starte Californiens første frimurerloge "Western Star nr. 98"[2] eller, om han blot var logens første leder.

Ydermere er en spejdergruppe under Det Danske Spejderkorps i Farum opkaldt efter Peter Lassen.[3] Gruppen besøgte i 1990 Californien – herunder byen Susanville med danskerens gravplads.[4]

Mindesten[redigér | redigér wikikode]

Peter Lassens mindesten i Farum. Majtræet ses til højre. I baggrunden: Mindesten for Genforeningen 1920.

Den 30. september 1942 afslørede den danske frimuererloge Christian til Palmetræet en fire meter høj obelisk udfærdiget i granit i Farum. På soklen kan læses følgende tekst:

Danskeren
Peter Lassen
af
California U.S.A.
født i Farum 31-10-1800
død i California 26-04-1859
Danmark og U.S.A.
ærer hans minde
Rejst af logen1 Christian til
Palmetræet. OR.: København

1940

1Ordet "logen" er ikke skrevet, men vist ved en firkant

Oprindelig stod mindestenen ved sportspladsen på Frederiksborgvej overfor Farum Rådhus. Senere er obelisken blevet flyttet til hjørnet af Farum Hovedgade og Kålundsvej, i nærheden af det fredede Majtræ.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • T. Vogel Jørgensen – Peter Lassen af California (1937)
  • René Weybye Lassen – Uncle Peter – The Story of Peter Lassen and the Lassen Trail (1990)

Kilder[redigér | redigér wikikode]