Peter Schiff

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Peter Schiff

Personlig information
Født 23. marts 1963 (61 år) Rediger på Wikidata
New Haven, Connecticut, USA Rediger på Wikidata
Nationalitet USA Amerikansk
Politisk parti Republikanske parti Rediger på Wikidata
Far Irwin Schiff Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Beverly Hills High School,
University of California, Berkeley,
Haas School of Business Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Podcaster, kommentator, youtuber, økonom, financier, investeringsbankmand, forfatter, børsmægler, forretningsperson, investor med flere Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Euro Pacific Capital Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Peter Schiff (født 23. marts 1963 i New Haven, Connecticut) er en amerikansk forretningsmand og debattør. Han er direktør for investeringsfirmaet Euro Pacific Capital i Westport, Connecticut. Desuden er han grundlægger af og direktør for virksomheden SchiffGold, der handler med ædelmetaller, samt Investeringsbanken Euro Pacific Bank, som er en 100 % brøkreserve-bank (på engelsk 100 % reserve bank).

Peter Schiff er en kendt finansiel debattør i USA, hvor han normalt udtrykker et meget pessimistisk syn på USA's økonomi og den amerikanske dollar, men et optimistisk syn på udviklingen i forskellige råvarepriser og udenlandske aktiver. Han blev kendt i bredere kredse, da han korrekt forudsagde det kraftige fald i huspriserne i USA i 2005-07. Senere har Schiff fremsat en lang række andre, ofte dystre, forudsigelser om ikke mindst amerikansk økonomi, der imidlertid sjældent har vist sig at være korrekte. Han er en stor tilhænger af den såkaldte østrigske skole inden for økonomi, som han blev introduceret til af sin far Irwin. Han omtales som en libertariansk republikaner. I 2008 var han økonomisk rådgiver for den konservative republikaner Ron Paul under dennes forsøg på at blive nomineret som republikansk præsidentkandidat. I 2010 forsøgte Peter Schiff selv at blive nomineret som republikansk kandidat til Senatet i USA for Connecticut, men tabte primærvalget til Linda McMahon, som senere igen tabte ved selve senatsvalget til sin demokratiske modkandidat Richard Blumenthal.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Peter Schiff blev født i New Haven, den næststørste by i Connecticut. Hans far var Irwin Schiff, en fremtrædende figur i den amerikanske skattenægterbevægelse, der bl.a. var kendt for talrige fængselsstraffe for skatteunddragelse. Peter studerede ved University of California, Berkeley, hvorfra han fik en bachelor-grad i finansiering og regnskab i 1987. Han påbegyndte derefter en karriere som børsmægler i firmaet Shearson Lehman Brothers. I 1996 overtog han sammen med en partner et inaktivt børsmæglerfirma og omdøbte det til Euro Pacific Capital. De havde først til huse i et lille kontor i Los Angeles, men siden har virksomheden bredt sig med hovedsæde i Westport i Connecticut og afdelinger i en række amerikanske delstater.[1] Firmaet specialiserer sig i ikke-amerikanske markeder og værdipapirer.

Forudsigelser[redigér | rediger kildetekst]

Efter at finanskrisen 2007-2008 blev en realitet, blev Peter Schiffs tidligere forudsigelse om faldet i de amerikanske huspriser genstand for meget opmærksomhed, især på internettet, som bl.a. youtube-videoen "Peter Schiff was right" er et eksempel på.[2] Schiff selv blev dermed også en kendt person, og siden har han hyppigt optrådt i flere amerikanske medier. Bl.a. har han været vært for en fast radioudsendelse The Peter Schiff Show.[3] Schiff er siden fremkommet med en række andre forudsigelser, oftest af meget ildevarslende karakter, som dog i de fleste tilfælde har vist sig ikke at holde stik. I januar 2009 forudsagde han således, at dollaren ville tabe 40-50 % af sin værdi i 2010, og senere, at USA ville opleve hyperinflation, og at det amerikanske aktiemarked ville falde dybere i 2009, 2010 og 2011. Ingen af disse forudsigelser stemte dog med udviklingen - i stedet genvandt det amerikanske aktiemarked tabene fra de foregående år.[4]

Kritik[redigér | rediger kildetekst]

Bl.a. Nobelprismodtageren Paul Krugman har i sin blog hos New York Times flere gange nævnt Peter Schiffs fejlslagne forudsigelser, især om udviklingen i den amerikanske inflation, som tegn på, at Schiffs økonomiske tanker bygger på en grundlæggende forkert økonomisk model.[5][6][7]

Bøger[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Peter Schiff: Oh, he saw it coming. Fortune Magazine, dateret 23. januar 2009. Hentet 25. november 2014". Arkiveret fra originalen 14. april 2010. Hentet 14. april 2010.
  2. ^ YouTube-video: Peter Schiff was right
  3. ^ "Euro Pacific Capital | Weekly Radio Broadcast". www.europac.net. Arkiveret fra originalen 4. marts 2009. Hentet 25. november 2014.
  4. ^ Peter Schiff Predictions. Wall Street Economists' hjemmeside. Hentet 25. november 2014.
  5. ^ Inflation Predictions. Paul Krugmans blog 15. december 2011. Hentet 25. november 2014.
  6. ^ Varieties of Error. Paul Krugmans blog 29. november 2012. Hentet 25. november 2014.
  7. ^ The Wisdom of Peter Schiff. Paul Krugmans blog 22. november 2014. Hentet 25. november 2014.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]