Stein Bagger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stein Bagger
Født 20. januar 1967Rediger på Wikidata
FrederiksbergRediger på Wikidata
Bopæl Frederiksværk, Tenerife, MallorcaRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse ForretningspersonRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Stein Bagger (født 20. januar 1967), der en overgang gik under dæknavnet Steen Bech,[1] og for nuværende går under navnet Sten Hansen,[2] er en tidligere direktør for it-selskabet IT Factory. Den 16. december 2008 erklærede han sig skyldig i bedrageri og dokumentfalsk, og han blev d. 12. juni 2009 idømt 7 års ubetinget fængsel[3] for at have svindlet for 831 millioner kroner. Der var tale om et såkaldt leasingkarrusel - leasingkontrakter, der dækkede ikke-eksisterende hardware- og softwareleverancer, men som diverse banker og leasingfirmaer tog for gode varer. Han blev prøveløsladt i marts 2014 efter godt 5 års fængsel.[4]

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Stein Bagger er født på Frederiksberg[5][6]. Hans far er forfatter og journalist Rolf Bagger, som blev skilt fra moderen da Stein var 1 år gammel, og der har ikke siden været kontakt mellem far og søn[7]. Stein har også en bror, Trym Bagger, som driver et hotel i Spanien. Stein Bagger er vokset op i Frederiksværk, hvor moderen, journalist og forfatter Mia Bagger, stadig bor. Han gik i Kregme kommuneskole (1973-1981), og var smedelærlingStålvalseværket (1981-1984).[kilde mangler]

Bagger stillede som 18-årig op til sin første bodybuilderkonkurrence og blev nummer tre[8].

Han var 'aktivitetsguide' på Tenerife og Mallorca for Spies Rejser, samtidig med at han arbejdede som professionel bodybuilder i perioden 1984-1991[9].

Stein Baggers første kone var Martina S. Bagger fra Sverige. Sammen har de barnet Olivia, født i 1999. Stein og Martina gik fra hinanden fire år efter. Hun fortsatte som smykkedesigner med firmaet La Chance by M.O.S[10].

Hans anden kone er tidligere ejendomsmægler i København for ejendomsmæglerkæden Home, Anette Uttenthal (født 10. september 1964). (2003-2010).[kilde mangler]

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Stein Bagger pyntede sig med falske fjer, når han omtalte sit uddannelsesniveau. Til Dagbladet Børsen[11] udtalte han tilbage i 2002, at han havde en MBA (Master of Business Administration) fra Edingburgh Business School, men Jyllands-Posten kunne i december 2008 fortælle, at det ikke stemte. Bagger havde kun været tilmeldt studiet, men havde aldrig færdiggjort det[12].

I september 2008 kunne man i Computerworld-særnummeret Top-100, læse, at Stein Bagger i et længere interview oplyste, at han havde en bachelorgrad i både regnskab og økonomi, foruden en MBA samt en ph.d. i International Business[13].

Til journalist Dorte Toft, der undersøgte rigtigheden heraf, fortalte han efterfølgende, at både MBA'en og ph.d.'en var fra San Francisco Technical University. Det havde markedsført sig på nettet med fjernundervisning, men var imidlertid ikke et akkrediteret universitet, hvorfor eksamensbeviser herfra ikke tæller hos akkrediterede universiteter. Der var tale om en slags postordre-eksamensbeviser (Diploma Mill[14]). Stein Bagger hævdede efterfølgende, at årsagen til at universitetet heller ikke længere kunne identificeres var, at det var fusioneret med San Francisco State University, hvilket universitetet afviste[15].

Stein Bagger havde imidlertid instrueret en amerikansk kunstner bosat i Danmark, Vicki Lang, til at lade som om hun var telefonreceptionist ved San Francisco State University med formålet at føre journalisten Dorte Toft bag lyset. Vicky Lang havde indstuderet et manuskript udleveret af Stein Bagger, og hun skulle ved telefonopkald fra journalisten bekræfte, at Stein Bagger havde en MBA og en ph.d. fra universitetet. Dorte Toft afslog at foretage det af Stein Bagger tilbudte telefonopkald, men forsøget på at snyde hende blev afsløret af TV2 (indslag ikke længere online).[16] Over for Vicki Lang havde Stein Bagger forklaret, at den konstruerede telefonsamtale var et led i uddannelsen af receptionister.[17].

Forretningsmæssig karriere[redigér | redigér wikikode]

 • Var med til at oprette Frederiksværk Motionscenter. Gik på få år fra letvægt til let sværvægt, en forøgelse af muskelmassen med 20 kg – noget som ifølge branchefolk ikke er muligt uden at bruge doping eller anabolske steroider[8].
 • Åbnede som 25-årig en række selskaber inden for helsekost og it-produkter. Firmaerne blev opløst eller gik konkurs på stribe. Sammen med kødgrossisten og forretningsmanden Eric Larsen stiftede han i begyndelsen af halvfemserne firmaet Danish Pro Products ApS, der solgte bodybuilder-produkter i de danske fitnesscentre. Varerne måtte ikke sælges i Danmark, da de ikke var korrekt fortoldede (1992)[8].
 • Medstifter og administrerende direktør for selskabet ARC (1991-93). [kilde mangler]
 • Medstifter af konsulentvirksomheden Future Quality Systems (1993-97). Selskabet blev afviklet i 1997. [kilde mangler]
 • Medstifter og direktør for MasterFrame (1997-2001). [kilde mangler]
 • Administrerende direktør for IT Factory (2001-08). [kilde mangler]

Første fupnummer[redigér | redigér wikikode]

Danske Bank blev snydt, da en kundechef/ledende medarbejder skrev under som vitterlighedsvidne på en leasingkontrakt, underskrevet af Asger Jensby. Asger Jensby var dog ikke til stede. Derudover udarbejdede Danske Banks egen corporate finance-afdeling, Danske Markets, efter en grundig undersøgelse en værdiansættelsesrapport, hvor IT Factory blev værdiansat til omkring 8 mia. kroner[18][19].

Senere er det kommet frem at Stein Bagger, samt svenskerne Mikael Ljungman og Carl Freer arbejdede sammen. Begge var tidligere dømt for kriminalitet.

Andet fupnummer[redigér | redigér wikikode]

Stein Bagger gjorde brug af reputation management for at nedtone dårlig omtale på internettet, i forbindelse med en sag om snyd med momsafgift på luksusbiler[20].

Flugt[redigér | redigér wikikode]

Retten i Lyngby, hvor Stein Bagger blev grundlovsforhørt i december 2008.

I slutningen af november 2008 var Stein Bagger på en kombineret forretnings- og fornøjelsesrejse til Dubai sammen med sin kone, Anette Uttenthal, og IT Factorys medejer Peter Sølbeck og dennes kone Anne Mette Sølbeck[21]. Der boede de på luksushotellet Burj Al Arab[22] Imens de var i Dubai, passede Stein Baggers ven og ejer af vagtfirmaet BS Consultancy, HA-rockeren Brian Sandberg, på deres luksuslejlighed i Tuborg Havn.[23].

1. december 2008 kom det frem, at IT Factory var gået konkurs som følge af Baggers dispositioner, herunder en række falske leasingaftaler. Danske Bank var med 350 mio. kr. den som tabte mest på kollapset af IT Factory. [kilde mangler]

Efterfølgende blev han meldt savnet via Interpol af sin kone Anette Uttenthal[24]. Han kom under mistanke for bedrageri mens han var direktør for IT Factory, og den 4. december 2008 blev han sigtet in absentia ved Retten i Lyngby for bedrageri og dokumentfalsk af særlig grov karakter for op imod én milliard kroner[25]. Da han forsvandt i Dubai havde han taget flyveren til New York, hvor han havde lånt en Audi A8 af den svenske forretningsmand Mikael Ljungman. Stein kørte til Los Angeles og valgte til sidst at melde sig selv på den nærmeste politistation[26].

Stein Bagger meldte sig selv om aftenen d. 6 december 2008 i Los Angeles i Californien, USA[27].

Den 16. december 2008 ankom han til Kastrup i et fly fra Delta Air Lines, hvor han samme dag ved Retten i Lyngby erklærede sig skyldig i bedrageri og dokumentfalsk. [28].

Bøger om Bagger[redigér | redigér wikikode]

 • Andersen, Stig og Ove, Erik: Stein Bagger & inderkredsen – Hele historien, Forlaget People’s Press, København 2009.
 • Elkjær, Bo m.fl.: Fantasten – Fra hippiebarn til storsvindler, Ekstra Bladets Forlag, København 2009.
 • Hansen, Kristian: Fupfabrikken, forlaget Myll, Kibæk 2009
 • Toft, Dorte og Tüchsen, Henrik: Bedrag – Om IT Factory, grådighed og magtsyge, Forlaget Gyldendal Business, København 2009.
 • Udsen, Sanne: Stein og drømmefabrikken, Børsens Forlag, København 2009.

Priser[redigér | redigér wikikode]

 • Kåret af Dagbladet Børsen til "Dygtigste af de 200 bedste i it-branchen herhjemme", september 2008.[29]
 • Kåret af Computerworld til "Danmarks dygtigste it-virksomhed", september 2008[13].
 • Ernst & Young's vækstskaberkonkurrence "Entrepreneur Of The Year", 29. oktober 2008..[30]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Stein Bagger er tilbage under dæknavn i ny virksomhed. 2012-09-17. Hentet 2012-10-11. 
 2. ^ Stein Bagger har skiftet navn: Det hedder storsvindleren nu
 3. ^ Stein Bagger skal syv år i fængsel. DR. 2. juni 2009. 
 4. ^ David Andersen og Jan Søgaard (24. marts 2014). Stein Bagger løsladt. Ekstra Bladet. 
 5. ^ Wanted BAGGER, Stein. Interpol. 5. december 2008. Hentet 6. december 2008. 
 6. ^ Stein og drømmefabrikken p. 5, Sanne Udsen
 7. ^ Rolf Bagger: Ingen forbindelse til Stein. dr.dk. Hentet 2008-12-04. 
 8. ^ a b c Super-svindleren Baggers vilde fortidB.T. , 11. december 2008
 9. ^ Politiken Søndag, 7. december 2007
 10. ^ Susse Wassmann (2. december 2009). Martina S. Bagger: Mit liv efter Stein. Femina. 
 11. ^ Børsen (bag betalingsmur)
 12. ^ http://epn.dk/teknologi2/branchen/ECE4073262/afsloering-bagger-loej-om-sin-mba/
 13. ^ a b Her er Danmarks dygtigste it-virksomhed computerworld.dk 24. september 2008
 14. ^ Diploma Mill på en.wikipedia.org
 15. ^ Stein Baggers falske ph.d 1. december 2008 på bizzen.blogs.business.dk
 16. ^ dabu (5. december 2008). Baggers falske telefon-manuskript. 
 17. ^ Sonny Wichmann (5. december 2008). Bagger hyrede skuespiller for at snyde Dorte Toft. 
 18. ^ Plesner gjorde IT Factory salgsklar
 19. ^ Danske Bank vurderede IT Factory til 8 milliarder - Computerworld
 20. ^ Computerworld – Stein Bagger skjulte spor på nettet
 21. ^ Vibeke Daell Bjerrum (3. december 2008). Riskærs ekskone med Bagger i Dubai. 
 22. ^ Andreas Lindqvist. Stein Bagger boede i vild luksus. 
 23. ^ HA-ven står frem. tv2.dk. Hentet 2008-12-04. 
 24. ^ Hvor er Stein?. ekstrabladet.dk. Hentet 2008-12-03. 
 25. ^ Den forsvundne IT Factory-direktør Stein Bagger sigtes for bedrageri og dokumentfalsk for en milliard kroner.. business.dk. Hentet 2008-12-04. 
 26. ^ Her er Baggers lækre flugtbil. ekstrabladet.dk. Hentet 2008-12-08. 
 27. ^ Stein Bagger anholdt i Californien. ekstrabladet.dk. Hentet 2008-12-06. 
 28. ^ Stein Bagger erklærer sig skyldig. dr.dk. Hentet 2008-12-16. 
 29. ^ Erhvervsavisen:IT Factory branchens bedste
 30. ^ IT Factory A/S er Københavnsområdets bedste vækstvirksomhed. 29. oktober 2008. 


Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Stein Bagger kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.