Philipp Spitta (musikvidenskabsmand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Philipp Spitta.

Julius August Philipp Spitta (27. december 184113. april 1894) var en tysk musikforfatter, søn af teologen Philipp Spitta, bror til Friedrich Spitta.

Spitta studerede filologi og blev lærer først i Reval, senere i Sondershausen; her begyndte han sit store hovedværk, biografien af J.S. Bach, der udkom i 2 bind (1873—80), og som skaffede Spitta ry som en af de betydeligste moderne musikhistorikere og (1875) kaldelse til Berlin som professor i musikvidenskab (og samtidig lærer og meddirektør ved højskolen for musik). Spitta uddannede adskillige af de mere fremragende tyske musikforfattere i begyndelsen af 20. århundrede og udgivet Heinrich Schütz’ og Buxtehudes værker. Forskellige spredte afhandlinger samlede han i de værdifulde skrifter Zur Musik (1892) og Musikgeschichtliche Aufsätze (1894); med Friedrich Chrysander og Guido Adler udgav Spitta det kendte, ansete "Vierteljahrsschrift für Musik-Wissenschaft" (1885—94).

Kilder[redigér | redigér wikikode]