Plettet gøgeurt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Plettet Gøgeurt)
Gå til: navigation, søg
  Plettet gøgeurt ?
Dactylorhiza maculata beentree.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse: Liliopsida (Enkimbladede)
Orden: Asparagales (Asparges-ordenen)
Familie: Orchidaceae (Gøgeurt-familien)
Slægt: Dactylorhiza (Gøgeurt)
Art: D. maculata
Videnskabeligt artsnavn
Dactylorhiza maculata
(L.) Soó

Plettet gøgeurt (Dactylorhiza maculata) er en 8-75 cm høj orkidé, der i Danmark vokser på overdrev og enge eller i løvskove. To underarter findes i Danmark: ssp. maculata og ssp. fuchsii (skovgøgeurt).

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Plettet gøgeurt er en flerårig urt med en opret vækst. De første mange år danner bladene udelukkende en grundstillet roset. Senere dannes det oprette, bladbærende skud, som også bærer blomsterstanden. Bladene er omvendt ægformede forneden, men smallere længere oppe ad stænglen. Ribberne er buede og randen er hel.

Blomstringen sker i juni-juli, hvor man finder blosmterne samlet i det endestillede aks. De enkelte blomster er uregelmæssige med 5 lysviolette, lyserøde eller purpurrøde kronblade. Frugten er en mangefrøet kapsel.

Rodnettet består af de tykke knolde og nogle tykke trævlerødder. Planten ar helt afhængig af at få dannet mykorrhiza med én eller flere svampe.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,50 x 0,30 m (50 x 30 cm/år). Målene kan bruges til beregning af planteafstande i fx haver.

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Indikatorværdier (Centraleuropa)
Plettet gøgeurt
L = 7 T = x K = 2 F = 8 R = x N = 2

Arten er udbredt i det meste af Europa, herunder i Danmark, hvor den er temmelig almindelig i græssede områder: overdrev, enge, heder og moser. Den er knyttet til lysåbne voksesteder med vedvarende, fugtig bund og lavt indhold af næringsstoffer. Nominatracen maculata findes især i Nord- og Vestjylland.

I ådalen langs Stilde Å findes den i eng- og moseområder sammen med bl.a. alm. mjødurt, alm. star, bukkeblad, duskfredløs, dyndpadderok, engkabbeleje, engnellikerod, engtroldurt, krybende baldrian, kærtidsel, loppestar, mosebunke, mosetroldurt, næbstar, sumpkællingetand, topstar, trindstænglet star og engblomme[1]

Skov-Gøgeurt[redigér | redigér wikikode]

I Danmark findes også underarten skovgøgeurt (Dactylorhiza maculata fuchsii), der vokser i løvskove, krat, enge og på overdrev. Den er udbredt hist og her på Lolland og Falster og i øvrigt sjælden eller manglende. Hos Skov-Gøgeurt er det nedeste blad på stænglen afrundet og blomstens læbe dybt tre-fliget.


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]