Poetry slam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
I Chicago-jazzklubben Green Mill fandt den første officielle poetry slam sted i sommeren 1986.
Nuyorican Poets Cafe på 3. gade på Manhattan i New York er byens hotteste sted for poetry slam.
Bob Holman (f. 1948) er en af grundlæggerne af amerikansk poetry slam.

Poetry slam er en form for scenekunst, beslægtet med spoken word, hvor de optrædende, kaldet poetry slammere, konkurrerer om at give den bedste mundtlige fremførelse af egne litterære værker, idet point for fremførelsen gives af dommere udpeget blandt publikum. Kunstformen opstod i 1980-erne i USA og har siden bredt sig til store dele af verden, hvor der arrangeres såvel lokale, regionale og nationale mesterskaber, foruden verdensmesterskaber.

Poetry slam kom til Danmark i slutningen af 1990erne, og i år 2000 blev der afholdt Nordisk Mesterskab i Poetry Slam på Kafcaféen i Skindergade, København (nu: Teater Sort/Hvid) af arrangørgruppen 3point10 (Janus Kodal, Michael Lee Burgess og Adam Drewes), som efterfølgende stoppede med at arrangere poetry slam.

Fra 2003 er der igen blevet arrangeret danmarksmesterskaber.

Poetry slam kan ses som en udfordring af den etablerede digtning og poesi, idet det ikke er litteraturanmeldere som afgør et værks skæbne, men det tilstedeværende publikum.

Regler[redigér | rediger kildetekst]

De almindelige regler i poetry slam er:[1]

 • Man må kun fremføre egne værker, dog gerne med henvisninger til litteratur skrevet af andre
 • Man må ikke anvende rekvisitter, musikinstrumenter og lignende
 • Man må ikke være udklædt eller nøgen
 • Man har 3 minutter og 10 sekunder til rådighed

Poetry slam adskiller sig således fra forgængeren performance poetry, hvor kostumer, rekvisitter og musik regnes for en vigtig del af fremførelsen.[2]

Konkurrencen afgøres typisk ved, at fem udvalgte dommere blandt publikum giver point til de optrædende, på en skala fra 0 (dårligst) til 10 (bedst), idet man ser bort fra dommerne med laveste og højeste pointtal og kun bruger de tre midterste pointtal. Den deltager der får flest point vinder konkurrencen.[1] Mange konkurrencer indledes med et prøveslam, af en slammer som ikke deltager i konkurrencen, men som dommerne kan bruge til at afprøve deres pointgivning. En konkurrence består ofte af tre runder, med otte deltagere i første runde, hvoraf fire kvalificerer sig til anden runde, mens to går videre til finalen. Vinder man finalen, får man gerne lov at fremføre et vinder-slam.

Der findes også flere andre pointsystemer, herunder måling af antal decibel fra publikumsbifald,[3] samt stemmesedler og lignende til alle tilstedeværende blandt publikum. Pointgivningen varierer til tider også.

Poetry slams kan både være åbne, hvor alle kan tilmelde sig, eller lukkede, hvor kun inviterede slammere konkurrerer. Ofte afholdes en poetry slam konkurrence over et bestemt tema.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Slam is the lighthouse for the democratization of art.
(Slam er skoleeksemplet på kunstens demokratisering.)

- Bob Holman[4]

Det var den amerikanske digter Marc Smith, som i 1984 i Chicago afholdt de første poetry slams, i et forsøg på at gøre digtning og litteratur tilgængelig for bredere kredse, bl.a. ved at gøre oplæsning til en konkurrence.[5] Fra sommeren 1986 har Chicagos poetry slam haft til huse i jazzklubben Green Mill.[6][7] Året efter blev de første poetry slams arrangeret i New York, af digteren Bob Holman på Nuyorican Poet's Cafe.[8] I 1990 afholdtes de første amerikanske mesterskaber,[9] og snart begyndte visse digtere at kunne gøre poetry slam til deres levevej.[8] I 2017 deltog 72 hold i de amerikanske mesterskaber, som varede fem dage.[10]

Efter terrorangrebet 11. september 2001 og det efterfølgende flyveforbud strandede et antal newyorker poetry slammere der hvor de havde optrådt.[8] Hjemme igen var de med til at sætte nyt liv i poetry slam, med tekster om angrebet.[8]

I dag har poetry slam bredt sig til mange lande, herunder Danmark, se nedenfor. Paraplyorganisationen Poetry Slam, Inc afholder såvel individuelle verdensmesterskaber som verdensmesterskaber for kvinder.

Stilarter[redigér | rediger kildetekst]

Poetry slam i Estland.

Poetry slams kan fremføres på en lang række forskellige måder, som bl.a. afspejler kulturelle forskelle i tilgangen til det at skrive og optræde med det skrevne. Opfinderen af performance poetry, Hedwig Gorski, har rost poetry slam for at være i stand til at kunne fange et meget bredt publikums opmærksomhed.[11]

Visse poetry slammere bruger en rytmisk fremførelsesstil som i hip-hop eller dub poetry, som den kendes fra afroamerikanske og vestindiske kredse, mens andre fremfører teksten uden rytme. Visse benytter teater-diktion, med skiftende tonefald, mens andre fremfører teksten ganske monotont. Visse går til grænsen mht musikinstrumenter ved at benytte beatboxing eller stepdans.[kilde mangler]

Danmark[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark blev poetry slam første gang introduceret af digteren Janus Kodal, der i slutningen af 1990'erne inviterede en række digtere og poetry slammere fra især Storbritannien og USA til showcases i København og Aarhus. Det første poetry slam med danske optrædende blev afholdt i september 1998 på Café PoetenJagtvej i København. Sammen med Michael Lee Burgess og Adam Drewes dannede Janus Kodal gruppen 3point10 (som refererer til tidsgrænsen), og de arrangerede flere poetry slams, som blandt andet kulminerede med en nordisk konkurrence i 2000, der blev vundet af Adam Drewes.

I dag er der flere faste scener for poetry slam i København, på Fyn, i Aarhus og Aalborg. Med jævne mellemrum arrangeres der også fælles konkurrencer og shows mellem de skandinaviske og nordiske lande.

Danmarksmestre[redigér | rediger kildetekst]

Det første DM i poetry slam blev afholdt i 2003.[12][1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ a b c http://www.peterdyreborg.dk/poetry-slam/om-poetry-slam-i-danmark/
 2. ^ . Gorski, Hedwig. (2015) Booby, Mama!: Surreal Cut-Up Spoken Word, 1977 Introduction. CreateSpace. ISBN 978-1507829158.
 3. ^ aapone (2014-02-04). "A Brief Guide to Slam Poetry". A Brief Guide to Slam Poetry (engelsk). Hentet 2017-07-17. 
 4. ^ Bob Holman: The Room. In: Gary Mex Glazner (Hrsg.): Poetry slam. The competitive art of performance poetry. San Francisco: Manic D Press, 2000, S. 15–21, S. 18.
 5. ^ "History of Slam Poetry – Spoken Word Poetry | Power Poetry". www.powerpoetry.org (engelsk). Hentet 2017-06-19. 
 6. ^ Marc Smith website: History page Arkiveret 16. februar 2009 hos Wayback Machine
 7. ^ Baig, Mehroz (2014-03-12). "Slam Poetry: A History". Huffington Post (engelsk). Hentet 2017-07-17. 
 8. ^ a b c d Aptowicz, Cristin O'Keefe (2008). Words in Your Face: A Guided Tour Through Twenty Years of the New York City Poetry Slam. New York: Soft Skull Press. 
 9. ^ "PSI FAQ: National Poetry Slam". Arkiveret fra originalen 2013-10-29. 
 10. ^ Sadie Dingfelder (15. august 2014). "D.C.'s Beltway Poetry Slam triumphs at the National Poetry Slam". Washington Post. Hentet 4. juni 2016. 
 11. ^ Gorski, Hedwig & Cole, Joy. (2006). Intoxication: Heathcliff on Powell Street Slough Press. ISBN 978-1427604750.
 12. ^ http://www.litteraturpriser.dk/pris/pslam.htm
 13. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 26. januar 2020. Hentet 26. januar 2020. 

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]