Spring til indhold

Politbureau

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Uddrag fra protokollen fra møde den 17. januar 1940 i Sovjetunionens politbureau, hvorved det besluttes at stille 457 mennesker for retten som "fjender af kommunistpartiet og sovjetterne" og for "kontrarevolutionær, højre-trotskisme, sammensværgelse og spionage" , hvoraf de 346 skulle henrettes og de 111 sendes i arbejdlejr.

Et Politbureau (russisk: политбюро, tr. politbjuro, eller fra tysk: Politbüro forkorkelse for politisk bureau) er den udøvende magt i flere politiske partier, oftest i kommunistiske partier.

Alle landene i østblokken blev i praksis styret af et politbureau, hvor Sovjetunionens politbureau formentlig er det mest kendte.

Folkerepublikken Kina er et af de få lande, der i dag de facto styres af et politbureau. Magten er her koncentreret i politbureauets centralkomité.

Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) havde oprindeligt et politbureau, men organet skiftede efter Kominterns opløsning navn til forretningsudvalget.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Artikel i Arbejderen". Arkiveret fra originalen 9. februar 2019. Hentet 7. februar 2019.
PolitikSpire
Denne artikel om politik og ideologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.