Politbureau

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Uddrag fra protokollen fra møde den 17. januar 1940 i Sovjetunionens politbureau, hvorved det besluttes at stille 457 mennesker for retten som "fjender af kommunistpartiet og sovjetterne" og for "kontrarevolutionær, højre-trotskisme, sammensværgelse og spionage" , hvoraf de 346 skulle henrettes og de 111 sendes i arbejdlejr.

Et Politbureau (russisk: Политбюро, tr. Politbjuro, eller fra tysk: Politbüro forkorkelse for politisk bureau) er den udøvende magt i flere politiske partier, oftest i kommunistiske partier.

Alle landene i østblokken blev i praksis styret af et politbureau, hvor Sovjetunionens politbureau formentlig er det mest kendte.

Folkerepublikken Kina er et af de få lande, der i dag de facto styres af et politbureau. Magten er her koncentreret i politbureauets centralkomité.

Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) havde oprindeligt et politbureau, men organet skiftede efter Kominterns opløsning navn til forretningsudvalget.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

PolitikSpire
Denne artikel om politik og ideologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.