Poniatowa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Poniatowa
Poniatowas byvåben
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo lubelskie, Lublin
UN/LOCODE PLPTA Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 8.517 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 15,3 km²
 - Befolknings­tæthed 558 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.poniatowa.pl
Oversigtskort

Poniatowa (udtale: [pɔɲaˈtɔva]) er en by og en kommune (Gmina) i det sydøstlige Polen i det tidligere Lillepolen. Den ligger i voivodskabet Lublin (Województwo lubelskie) og har 8.517(2021)[1] indbyggere og et areal på 13,91 km². Den er administrationsby i powiatet (amt) Opole Lubelskie.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Den nøjagtige dato for etableringen af Poniatowa kendes ikke, men den må have eksisteret før år 1382, for den 2. september 1382 udstedte Starosta i Lublin et dokument medunderskrevet af en mand ved navn Gotard, som var ejer af en landsby ved navn Poniatowa. I den sene middelalder lå landet Lublin i den østlige del af Kongeriget Polen, nær grænsen til Storhertugdømmet Litauen og østslaviske lande. Efter at kong Kasimir 3. af Polen annekterede Røderusland i Polen (1340'erne), blev regionen befolket med bosættere fra andre dele af Lillepolen. I det 15. århundrede blev omkring 178 nye landsbyer grundlagt i landet Lublin. De var ejet af szlachta adelige familier, som skulle besvare kongelig opfordring i tilfælde af en væbnet konflikt. I begyndelsen af det 16. århundrede var Poniatowa under myndighed af en Kastellan fra det nærliggende Wąwolnica.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 4. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi