Portal:Historie/Udvalgt artikel/september, 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Den amerikanske uafhængighedskrig (177583) eller amerikanske befrielseskrig (engelsk: American Revolutionary War eller American War of Independence), var en krig mellem Storbritannien og tretten britiske kolonier, som erklærede sin uafhængighed som Amerikas Forenede Stater i 1776. Krigen var kulminationen på den amerikanske revolution, en kolonial magtkamp mod politiske og økonomiske kræfter i det britiske imperium. Krigen udvidede sig senere udenfor britisk Nordamerika. Mange indianere kæmpede også på begge sider i konflikten.

I løbet af krigen brugte briterne sin overlegne marine til at erobre og besætte kystbyer, men kontrollen over landområderne, hvor det meste af befolkningen boede, manglede. Efter en amerikansk sejr ved Saratoga i 1777, gik Frankrig, Spanien og Nederlandene ind i krigen mod Storbritannien. Franskmændenes involvering viste sig at være afgørende. Fransk sejr i søslaget ved Chesapeake, førte til at en britisk armé overgav sig i Yorktown i 1781. Parisaftalen i 1783 anerkendte USA's uafhængighed.

Denne artikel omhandler den militære udvikling i krigen. For de politiske og sociale aspekter, samt oprindelse og efterspil, se den amerikanske revolution.