Portal:Rumfart/Månedens Artikel/januar 2010

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
73 sekunder efter opsendelsen forulykkede rumfærgen Challenger.

STS-51-L (Challenger-ulykken) var Challengers tiende og sidste rumfærge-mission. Opsendt 28. januar 1986 og forulykkede kort efter, rumfærgen eksploderede og besætningen omkom.

Som en del af den daværende amerikanske præsident Ronald Reagans Teacher in Space projekt, var skolelæreren Christa McAuliffe, om bord på rumfærgen. Formålet var at motivere skolelærere og fremme de naturvidenskablige fag så flere unge til at interessere sig for rumfart og rumforskning.

Teacher in Space projektet blev aflyst efter ulykken, den amerikanske rumfartsadministration NASA ville ikke længere have civile om bord på rumfærgerne. Først i 1990 blev projektet genoptaget med nyt navn (Educator Astronaut Project) og nye kriterier, et af kriterierne var at deltagerne skulle være uddannede astronauter. Skolelæreren Barbara Morgan, der i 1986 var backup for Christa McAuliffe, blev deltager i Educator Astronaut Projektet. Barbara Morgan deltog, efter fuldført astronaut uddannelse, i STS-missionen STS-118 i 2007.

STS-51-L fik som følge af Teacher in Space projektet stor interesse fra offentligheden, det var hensigten at få mere opmærksomhed på rumfart og rumforskning, men ulykken gav også utilsigtet indblik i interne problemer hos NASA.

Læs hele artiklen