Portal:Zoologi/Månedens artikel/November 2018

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nubisk stenbuk (Capra nubiana)
Udbredelsen af forskellige underarter af stenbukke.

Nubisk Stenbuk (Capra nubiana) er en art i slægten geder, der forekommer på den arabiske halvø og i det nordøstlige Afrika. Den er nær beslægtet med alpestenbukken og betragtes undertiden som en underart for denne.

I sammenligning med alpestenbukken er nubisk stenbuk væsentligt mindre og har en lysere pelsfarve. Kropslængden er mellem 105 og 125 centimeter og en 15 til 20 centimeter lang hale. Gennemsnitshøjden varierer mellem 65 og 75 centimeter, og vægten er mellem 25 og 70 kg. Hannerne er betydeligt større end kvinder. Pelsen er sandfarvet på toppen og på undersiden lysere eller næsten hvid. Karakteristisk er sorte mærker på forkanten og på dyrets ryg og et mørkt skæg. I løbet af parringsperioden får mænd på nakke, bryst, skuldre og sider en mørk brun til sort pels.

Begge køn har horn, men som med alle geder er hanhornet meget større. Hunnernes forholdsvis snævre horn af æren er kun 35 centimeter lange, mens hannernes bagudvendte horn er op til 1,2 meter lange.

den arabiske halvø forekommer arten i Israel, Jordan, Saudi Arabien, Yemen og Oman. I Syrien og Libanon er den nubiske stenbuk uddød. I Nordøstasien lever arten langs Det Røde Havs kyst i Egypten, Sudan og Eritrea. Hele udbredelsesområdet er fragmenteret i mindre regioner.

Den største trussel består af jagt og ødelæggelse af leveområdet. Desuden er de påvirket af indførelsen af konkurrenter som tamged, kameler og halvvilde æsler. I nogle lande som Israel og Saudi-Arabien har de en omfattende beskyttelsesstatus, men kontrol er normalt utilstrækkelig. I flere stater omfatter bestanden kun få eksemplarer, men der er ingen tilfredsstillende bestandsoversigter. IUCN angiver arten som sårbar (VU).

Læs hele artiklen