Portugisisk laurbærkirsebær

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Portugisisk laurbærkirsebær
Prunus-lusitanica-leaves.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Rosales (Rosen-ordenen)
Familie Rosaceae (Rosen-familien)
Slægt Prunus (Kirsebær)
Art P. lusitanica
Hjælp til læsning af taksobokse

Portugisisk kirsebær (Prunus lusitanica) er et lille, stedsegrønt træ, med en uregelmæssig, åben vækst. Grenene er nærmest vandrette, og spidserne bliver efterhånden hængende. Hele planten er giftig, og ved såring eller knusning af blade og kerner afgives en marcipan-agtig lugt, tegn på cyankalium-lignende stoffer.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Barken er først glat med mørkerød lysside og lysegrøn skyggeside, senere bliver den lysebrun, og til sidst er den koksgrå og ru af små skæl. Knopperne sidder spredt, og de er smalle, spidse og mørkerøde. Bladene er læderagtige og elliptiske med tydelig spids. Randen er svagt takket, og oversiden er blank og mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn og mat.

Blomstringen foregår i juni, hvor de cremefarvede, stærkt duftende blomster ses i lange, tætte klaser. Frugterne ligner små kirsebær. De er først røde, men til sidst næsten sorte. Kernerne modner ikke i Danmark.

Planterne er ikke i stand til at klare en hård, dansk vinter. Rodnettet er dog som regel sundt nok og skyder mange vanris, så træet ses oftest i buskform.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 10 x 2,5 m (25 x 25 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Portugisisk Kirsebær gror i Spanien, Portugal og på Atlasbjergene i Marokko.

I Portugal findes træet på skifergrund sammen med f.eks. alm. fingerbøl, alm. jordbærtræ, kristtorn, fuglekirsebær, kantet konval, Narcissus triandrus, vild kaprifolie, vintersnebolle, ægte kastanje og ægte laurbær.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: