Potemkintrappen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Potemkintrappen i Odessa, Ukraine

Potemkintrappen (ukrainsk: Потьомкінські сходи, russisk: Потёмкинская лестница), er en stor trappe beliggende i havneområdet i Odessa, Ukraine. Den betragtes som en formel indgang fra havet og til byen.

Trappens officielle navn er Primorsky trappen, og forbinder byens centrum via Primorsky Boulevard til havneterminalen.

Trappen blev designet som en optisk illusion. En nedadgående person ser kun platformene, da trinene er skjult oppefra, mens en opadgående person kun kan se trinene, da platformene er skulte nedefra. En sekundær illusion skaber et falsk perspektiv, da trappen er bredere ved bunden end ved toppen. Ser man op ad trappen, føles den længere end den er, og ser man ned ad trappen, føles den kortere end den er.

Oprindelig bestod trappen af 200 trin, men som tiden er gået, er havnen blevet udvidet flere gange, og i dag er der kun 192 synlige trin tilbage.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Odessa ligger på et højt steppe plateau, og det var nødvendigt for byens udvikling med direkte adgang til havet. Før trappen blev bygget, var snoede stier og rå trætrapper den eneste adgang ned til Sortehavet. I 1837 blev det besluttet at bygge en "storslået trappe". Opgaven gik til en engelsk ingeniør ved navn John Upton. Upton var flygtet fra Storbritannien mens han var løsladt mod kaution i en sag om dokumentfalsk.

Grå-grøn sandsten fra Trieste (dengang østrigsk område) blev leveret med skibe og bygget i 1837-1841. Trappen kostede 800.000 rubler at bygge.

Trappen blev verdenskendt efter en scene i Sergej Eisensteins stumfilm Panserkrydseren Potemkin, hvor kosakker under et oprør anstiftet af matroserne på Potemkin i 1905 slagter Odessa-borgere på trappen, og en herreløs barnevogn med et spædbarn i bumper ned af trapperne, mens kuglerne fyger omkring den.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 46° 29′ 18,4″ N, 30° 44′ 30,6″ Ø