Poul Elming

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Poul Elming
Født 21. juli 1949 (74 år)
Aalborg, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Juilliard School,
Det Jyske Musikkonservatorium Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Operasanger Rediger på Wikidata
Fagområde Opera, sang Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Poul Elming (født 21. juli 1949 i Aalborg), er en dansk operasanger.

Han debuterede fra Det Jyske Musikkonservatorium i 1978. Sideløbende med studierne sang Elming i koret på Den Jyske Opera, hvor han blev ansat som solist i 1979 og virkede, indtil han i 1984 kom til Det kongelige Teater.

Efter en stemmeomlægning fra baryton til tenor debuterede Poul Elming med sin nye stemme som Parsifal på Det kongelige Teater i 1989. Dette blev startskuddet til en international karriere, som omfatter en mangeårig tilknytning til festspilhuset i Bayreuth samt gæsteoptræden i ledende operahuse over hele verden, blandt andet Covent Garden i London, Châtelet og Bastilleoperaen i Paris, Wiener Staatsoper, Deutsche Oper og Staatsoper Unter den Linden i Berlin, Hamburger Staatsoper, The Metropolitan Opera i New York, Lyric Opera i Chicago og The San Francisco Opera.

Blandt de baryton-partier han har sunget på Det kongelige Teater kan nævnes greven i Mozarts Figaros Bryllup, titelpartiet i Tjajkovskijs Eugen Onegin, Posa i Verdis Don Carlos, den gamle Germont i Verdis La Traviata, Silvio i Leoncavallos Bajadser, Malatesta i Donizettis Don Pasquale og Heerrufer i Wagners Lohengrin.

Blandt tenor-partierne kan – udover titelpartiet i Parsifal – nævnes Florestan i Beethovens Fidelio, Dimitrij i Mussorgskijs Boris Godunov, Erik i Wagners Den flyvende Hollænder, Munden der taler store ord i Rued Langgaards Antikrist, titelpartiet i Mozarts Idomeneo, Aegisth i Strauss' Elektra, Siegmund i Wagners Valkyrien, Eisenstein i Strauss' Flagermusen, Max i Webers Jægerbruden, titelpartiet i Wagners Lohengrin, Melot i Wagners Tristan og Isolde, Erster Geharnischter i Mozarts Tryllefløjten, Don Luigino i Rossinis Rejsen til Reims, Loge i Wagners Rhinguldet og Luke i Poul Ruders' Tjenerindens fortælling.

Blandt Poul Elmings mange udmærkelser er Ridderkorset og Aksel Schiøtz-Prisen. Endvidere er han æresmedlem af Det Danske Wagner Selskab og The Wagner Society of Ireland.

Fra 1. september 2007 tiltræder Poul Elming som musikchef i Ålborg Symfoniorkester.[1]

Der findes flere indspilninger med Poul Elming. Eksempelvis:

Heises Drot og Marsk, Langgaards Antikrist, Nørgårds Siddharta, Ruders' Tjenerindens fortælling samt Wagners Valkyrien.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Ålborg Symfoniorkester får ny musikchef". nordjyske.dk. Nordjyske Stiftstidende. 29. juni 2007. Hentet 29. juni 2007. (Webside ikke længere tilgængelig)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Artiklen om Poul Elming kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.