Spring til indhold

Drot og marsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Drot og Marsk)

Drot og marsk er en opera af Peter Heise med libretto af Christian Richardt efter Carsten Hauchs skuespil Marsk Stig (1850). Operaen blev uropført på Det Kongelige Teater i København den 25. september 1878.

Heise kaldte selv operaen et tragisk musikdrama, idet han brød med datidens faste operaskabelon for at skabe et sammenhængende musikdrama i tidens nye stil. Handlingen er baseret på historien om Marsk Stig og mordet på Erik Klipping i Finderup Lade. Ideen til operaen kom fra Hauchs skuespil, som Peter Heise havde skrevet en ouverture til i 1858. I librettoen, som blev udgivet i 1876, er Christian Richardt ofte gået tilbage til de danske folkeviser. Operaen er den danske opera fra det 19. århundrede, som har holdt sig bedst på Det Kongelige Teaters repertoire. I 2006 kom operaen med i den danske kulturkanon for partiturmusik.

Roller[redigér | rediger kildetekst]

Rolle Stemmetype Originalbesætning, 25. september 1878 (Dirigent: -)
Kong Erik Tenor Emil Poulsen
Marsk Stig Bas Niels Juel Simonsen
Fru Ingeborg Sopran Doris Erhardt Hansen
Rane Johnsen Tenor Harald Christoffersen
Grev Jakob Basbaryton
Jens Grand Basbaryton
Arved Bengsten Tenor
Aase Sopran Sophie Keller

Synopsis[redigér | rediger kildetekst]

Operaen er baseret på de historiske begivenheder, der førte til mordet på Erik Klipping i 1286. Kongen er en uforbederlig skørtejæger, og da han forfører Ingeborg, gift med Marsk Stig, arrangerer marsken en sammensværgelse mod kongen. Marsk Stig forvises, og Ingeborg begår selvmord.

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]