Per Nørgård

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Per Nørgård
Født Per Nørgård
13. juli 1932 (86 år)
Danmark Gentofte, Danmark
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Komponist

Per Nørgård (født 13. juli 1932 i Gentofte) er en dansk komponist, og er i sin generation den ledende skikkelse blandt danske komponister.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Han startede allerede som dreng med at komponere musik til små sangtekster, som hans bror Bent skrev, og som sammen med avancerede tegnede billedshows blev opført under halvårlige familieforestillinger[1]

Per Nørgård er generelt en meget produktiv komponist, der i alt har komponeret mere end 300 forskellige værker med en samlet spilletid på mere end 90 timer.

Han har skrevet otte symfonier, og den 3. betragtes som et hovedværk i nyere dansk musik. Den 6. symfoni blev uropført i 1999 i forbindelse med årtusinde-skiftet. Per Nørgård har desuden komponeret flere operaer, bl.a. Labyrinten (1963), Gilgamesh (1972) og Siddharta (1983). Den 7. symfoni blev uropført i DR-byens nye koncertsal Koncerthuset 29. januar 2009, og hans 8. symfoni blev uropført af Helsinki Filharmonikerne, dirigeret af John Storgårds, i Helsinki den 19. september 2012.[2]

Priser og anerkendelser[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Per Nørgård kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.