Prison Break

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Prison Break
Prison Break logo.png
Information
Genre Drama
Action
Skabt af Paul Scheuring
Medvirkende Wentworth Miller
Dominic Purcell
Michael Rapaport
Amaury Nolasco
Wade Williams
Robert Knepper
Jodi Lyn O'Keefe
Sarah Wayne Callies
William Fichtner
Spilletid Ca. 42 minutter
Originalsprog Engelsk Rediger på Wikidata
Sæsoner og afsnit
Antal sæsoner 5
Antal afsnit 90
Produktion
Produktionsselskab FOX (2005-nu)
Location Chicago, Dallas, Toronto, Vancouver, Panama City, Rabat, Joliet, Pensacola, Ouarzazate, Los Angeles, Casablanca Rediger på Wikidata
Produktionsland USA USA
Produktionsleder Nelson McCormick,
Matt Olmstead,
Kevin Hooks,
Paul Scheuring,
Brett Ratner med flere Rediger på Wikidata
Instruktør Paul Scheuring Rediger på Wikidata
Udsendt
Oprindelig sendt 29. august 2005
Sendt Danmark 26. marts 2006TV3 Danmark
Musik
Soundtrack Prison Break Anthem Rediger på Wikidata
Komponist Ramin Djawadi Rediger på Wikidata
Links
Officiel hjemmeside Rediger på Wikidata
Prison BreakIMDb (engelsk) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Prison Break er en Golden Globe og Emmy nomineret amerikansk action/drama tv-serie, som havde premiere den 29. august 2005, på Fox Broadcasting Company. I Danmark havde den premiere den 26. marts 2006, på TV3.[1] Serien handler om to brødre; den ene er blevet dømt til døden for en forbrydelse, han ikke har begået, og den anden er et geni, som udtænker en kompliceret plan for at redde sin bror ud af fængslet. Serien er skabt af Paul Scheuring, og produceret af Adelstein-Parouse Productions, i samarbejde med Original Television og 20th Century Fox Television. De nuværende ledende producere er Scheuring, Matt Olmstead, Kevin Hooks, Marty Adelstein, Dawn Parouse Olmstead, Neal H. Moritz, og Brett Ratner.[2] Temamusikken er komponeret af Ramin Djawadi, og var nomineret til en Primetime Emmy Award i 2006.[3]

Efter tre sæsoner premierede den fjerde sæson med to back-to-back afsnit, i Amerika den 1. september 2008, og i UK den 2. september 2008. De tre første sæsoner af serien er primært filmet udenfor Hollywood; den første sæson er optaget i og omkring Chicago, mest i det dengang nyligt lukkede fængsel Joliet Fængsel, mens sæson to og tre mest er filmet i små byer omkring Dallas. Den fjerde sæson er filmet i Los Angeles.

Ny Sæson (2016)[redigér | rediger kildetekst]

I August måned blev det offenliggjort fra selskabet FOX at der til Efteråret 2016, ville komme en ny Prison Break sæson på i alt 10 afsnit.

Sæsoner af Prison Break[redigér | rediger kildetekst]

Sæson 1[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Prison Break (sæson 1)

Sæson 1 indeholder 22 afsnit, og blev sendt fra den 29. august 200515. maj 2006, på Fox Broadcasting Company i Amerika. I Danmark havde serien premiere på TV3 den 26. marts 2006.

Lincoln Burrows (Dominic Purcell) anklages for mordet på Terrence Steadman (Jeff Perry), broderen til USA's vicepræsident. Med stærke beviser til at understøtte anklagerne dømmes Lincoln til døden, og sendes til Fox River statsfængsel for at afvente sin henrettelse. Lincolns bror, den geniale bygningsingeniør Michael Scofield (Wentworth Miller), er overbevist om, at Lincoln er uskyldig og udtænker en flugtplan. Han begår et røveri for selv at blive indsat i Fox River, og med tiden imod sig arbejder han på at overvinde adskillige forhindringer og skabe de rette forbindelser til de indsatte og ansatte for at få flugten til at lykkes. Brødrene får hjælp af veninden Veronica Donovan (Robin Tunney), som begynder at undersøge den sammensværgelse, der fik Lincoln dømt. De bliver dog modarbejdet af hemmelige agenter fra en organisation kaldet The Company. The Company stod bag sammensværgelsen mod Lincoln, omend motivet endnu er ukendt. Brødrene, og seks andre indsatte, Sucre (Amaury Nolasco), T-Bag (Robert Knepper), C-Note (Rockmond Dunbar), Tweener (Lane Garrison), Abruzzi (Peter Stormare) og Haywire (Silas Weir Mitchell), som bliver kendt som 'de otte fra Fox River', flygter fra fængslet i sæsonens finale.

Sæson 2[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Prison Break (sæson 2)

Sæson 2 består af 22 afsnit, og blev sendt fra 21. august, 2006 til 2. april, 2007 på Fox Network i USA.

Sæsonen begynder 8 timer efter flugten og fokuserer hovedsageligt på de flygtende fanger. Seriens skaber, Paul Scheuring, beskriver sæson 2 som "The Fugitive gange otte" og sammenligner den med "anden halvdel af The Great Escape" (Dansk: "Den store flugt (film fra 1963)").[4] De flygtende fanger deler sig og tager af sted mod forskellige steder i USA for at forfølge deres individuelle mål, tæt forfulgt af myndighederne. Brad Bellick (Wade Williams) bliver fyret fra fængslet, hvor han var fængselsbetjent i sæson 1, og optager forfølgelsen af fangerne på egen hånd. Flere af de flygtende genforenes for at lede efter en stor sum penge, som en anden fange har skjult for mange år siden. Det lykkes T-Bag at stikke af med pengene, og brødrene Scofield må forfølge ham i resten af sæsonen, både for pengenes skyld, som de skal bruge for at kunne forlade landet, men også fordi Scofield føler sig ansvarlig for at have ladet en morder gå fri.

FBI-agenten Alexander Mahone (William Fichtner) får til opgave at spore og fange de otte flygtede fanger, men i virkeligheden arbejder han for The Company, som ønsker alle otte mænd – især Lincoln – dræbt. Flere af fangerne bliver dræbt eller fanget, men det lykkes brødrene at nå til Panama. I sæsonens finale frifinder en tidligere Company-ansats vidneudsagn Lincoln, mens Michael, T-Bag og Mahone bliver anholdt af de panamanske myndigheder og sat i fængsel i Penitenciaría Federal de Sona, hvor de møder Bellick, som er blevet anholdt tidligere i sæsonen.

Sæson 3[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Prison Break (sæson 3)

Prison Break sæson 3 består af 13 afsnit efter at være klippet ned fra 22 afsnit som følge af Writers Guild of Americas strejke under vinteren 2007/2008. Afsnittene blev i USA sendt fra d. 17. september 2007 til d. 18 februar 2008 på Fox Networks.

I denne sæson følger man på den ene side Micheal inde i fængslet, samt Sara og Lincoln uden for fængslet. Sona styres inden for muren af de indsatte og uden for muren af fængsels vagter.

Han bliver informeret af Lincoln, hans bror, at Sara og LJ bliver holdt som gidsler og at de vil blive henrettet hvis ikke Michael bryder ud af fængslet sammen med en person ved navn James Whistler. Michael begynder søgen efter Whistler, og begynder at udtænke en plan for at bryde ud. Uden for fængslet bliver Lincoln kontakt af en person fra "Firmaet" (The Company), som går under dæknavnet Susan B. Anthony. Hun kræver fra Lincoln at han hver dag aflægger en rapport om, hvordan det går for Michael inde i fængslet. Da Michael og Lincoln er desperate for at redde Sara, får de et tip som leder til at Lincoln finder Sara og LJ. Desværre mislykkes redningsplanen og som en hævn, henretter "Firmaet" Sara. Lincoln finder hendes hoved, men holder dette skjult for Michael, da han har svoret at han ikke vil bryde ud hvis der sker noget med Sara og LJ. Inde i fængslet går det heller ikke så godt. T-bag har rottet sig sammen med lederen i Sona, Lechero (Robert Wisdom) og hans bande. T-bag har hele tiden fornemmelsen af at Michael ved stikke af for fængslet og prøver derfor at afpresse Michael til at lade T-bag komme med. Michael derimod har svære problemer med at finde på en plan, da ingen nogensinde er sluppet ud fra Sona. Efter et mislykket forsøg, der næsten kostede både Whistler og Michael livet, begynder tiden at svinde ind. Da ugen er gået, begynder det hele at smuldre mellem hænderne for Lincoln. Han har, sammen med Whistlers kæreste Sofia, fundet ud af at Whistler ikke er helt den person han udgiver sig for. Han har en speciel forbindelse til "Firmaet", og lever egentlig under dække. Da dette går op for "Firmaet" beslutter de sig for at tage sagen i egen hånd, da Michael fejlede. I operation "Bang and Burn" sender firmaet en RPG helikopter af sted for at redde Whistler. Michael har dog fundet ud af at Whistler ikke har helt rent mel i posen og følger efter ham, da Whistler vil flygte, hvilket resulterer i at denne mission også mislykkes, foruden at en masse vagter er blevet slået ihjel. Da en øverstkommandererne ankommer til fængslet tager han Michael med sig ud fordi "han er for farlig for dette fængsel". Michael har fundet en flugtvej nede i Lecheros hæmmelige rum, og flygter sammen med Mahone, Basketdrengen og Whistler. Efter at have snydt Lechero, T-Bag og Bellick til stor frustration for dem og ikke mindst Lechero som bliver skudt af en af vagterne. Senere kvæler T-Bag Lechero med en pude. Brødrene bytter Whistler ud med LJ, efter at Whistler havde prøvet at stikke af. Mahone og Whistler slår sig sammen med Susan. Sæsonen ender med at Michael kører ud for at dræbe Susan.

Sæson 4[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Prison Break (sæson 4)

Sæson 4 havde premiere i USA 1. september 2008 og fortsætter hvor sæson 3 sluttede. Michael vil have hævn for Saras Tancredis død, men finder ud af at hun er i live, og at det var en andens hoved, Lincoln havde fået leveret. Michael finder også ud af sandheden om Whistler – at han ligesom Mahone i hemmelighed har arbejdet for at bringe Firmaet i knæ. Kort efter dette dræbes Whistler af en Firmaagent. Imens har fangerne i Sona gjort oprør, og det er lykkedes Bellick, T-Bag og Sucre at flygte i virvaret. Donald Self (Michael Rapaport), en agent fra Homeland Security, hyrer Michael, Lincoln, Sucre, Bellick og Mahone til at hjælpe med at fælde Firmaet, til gengæld for at de derefter bliver sat fri. Sara tilslutter sig gruppen efter at have flygtet fra Gretchen (hvilket var årsagen til at Gretchen måtte lyve om Saras død), og også hackeren Roland (James Hiroyuki Liao) kommer med i gruppen, efter at han er blevet anholdt for identitetstyveri. Sammen lægger de en plan for at stjæle data fra Firmaet, som kan fælde organisationen. Samtidig forsøger Firmaagenten Wyatt (Cress Williams) at opspore Lincoln-brødrene, og T-Bag kommer til USA for at afslutte sit udestående med Michael.

Sæson 5 (2016)[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Prison Break (mini-serie)

I August måned blev det offentliggjort fra selskabet FOX at der til Efteråret 2016, ville komme en ny Prison Break sæson på i alt 10 afsnit.

Seriens hovedroller[redigér | rediger kildetekst]

Udvalgte biroller[redigér | rediger kildetekst]

Episodeliste[redigér | rediger kildetekst]

Sæson 1[redigér | rediger kildetekst]

 • Episode 1 Pilot
 • Episode 2 Allen
 • Episode 3 Cell Test
 • Episode 4 Cute Poison
 • Episode 5 English, Fitz or Percy
 • Episode 6 Riots, Drills and the Devil Part 1
 • Episode 7 Riots, Drills and the Devil Part 2
 • Episode 8 The Old Head
 • Episode 9 Tweener
 • Episode 10 Sleight of Hand
 • Episode 11 And Then There Were 7
 • Episode 12 Odd Man Out
 • Episode 13 End of the Tunnel
 • Episode 14 The Rat
 • Episode 15 By the Skin and the Teeth
 • Episode 16 Brother's Keeper
 • Episode 17 J-Cat
 • Episode 18 Bluff
 • Episode 19 The Key
 • Episode 20 Tonight
 • Episode 21 Go
 • Episode 22 Flight

Sæson 2[redigér | rediger kildetekst]

 • Episode 1 Manhunt:
 • Episode 2 Otis
 • Episode 3 Scan
 • Episode 4 First Down
 • Episode 5 Map 1213
 • Episode 6 Subdivision
 • Episode 7 Buried
 • Episode 8 Dead Fall
 • Episode 9 Unearthed
 • Episode 10 Rendezvous
 • Episode 11 Bolshoi Booze
 • Episode 12 Disconnect
 • Episode 13 The Killing Box
 • Episode 14 John Doe
 • Episode 15 The Message
 • Episode 16 Chicago
 • Episode 17 Bad Blood
 • Episode 18 Wash
 • Episode 19 Sweet Caroline
 • Episode 20 Panama
 • Episode 21 Fin Del Camino
 • Episode 22 Sona

Sæson 3[redigér | rediger kildetekst]

 • Episode 1 Redemption
 • Episode 2 Fire/Water
 • Episode 3 Call waiting
 • Episode 4 Good fences
 • Episode 5 Interference
 • Episode 6 Photo Finish
 • Episode 7 Vamonos
 • Episode 8 Bang and burn
 • Episode 9 Boxed In
 • Episode 10 Dirt Nap
 • Episode 11 Under & Out
 • Episode 12 Hell or High Water
 • Episode 13 The Art of the Deal

Sæson 4[redigér | rediger kildetekst]

 • Episode 1 Scylla
 • Episode 2 Breaking and Entering
 • Episode 3 Shut Down
 • Episode 4 Eagels and Angels
 • Episode 5 Safe and Sound
 • Episode 6 Blow Out
 • Episode 7 Five the Hard Way
 • Episode 8 The Price
 • Episode 9 Greatness Achieved
 • Episode 10 The Legend
 • Episode 11 Quiet Riot
 • Episode 12 Selfless
 • Episode 13 Deal or No Deal
 • Episode 14 Just Business
 • Episode 15 Going Under
 • Episode 16 The Sunshine State
 • Episode 17 The Mother Lode
 • Episode 18 VS.
 • Episode 19 S.O.B.
 • Episode 20 Cowboys and Indians
 • Episode 21 Rate of Exchange
 • Episode 22 Killing Your Number
 • Film: The Final Break

Specialepisoder[redigér | rediger kildetekst]

 • Behind The Wallsss (Sæson 1)
 • Special The Road To Freedom (Sæson 2)

Ordbog over slangord som bliver brugt i fængslet i serien[redigér | rediger kildetekst]

 • YOU GOT NOTHING COMING: Et almindeligt fængselsudtryk der indikere at en indsat ikke har nogen rettigheder og privilegier.
 • TALKING OUT THE SIDE OF YOUR NECK: Et udtryk betjente bruger for at udtrykke en mistro til det en indsat siger. Udtrykket stammer fra en tid hvor de indsatte ikke måtte tale med hinanden og derfor tillagde sig en evne hvor de snakkede med personen ved siden af dem mens de så lige ud.
 • FISH: En ny indsat
 • C.O.: En fængselsbetjent
 • CELLIE: En cellekammerat
 • BUST A GRAPE: Det at udfordre en anden indsat til slåskamp
 • SNOWFLAKE: Nedsættende udtryk om en hvid
 • P.I.: Fængselsindustrien. Det fængselsdrevne rehabiliteringsprojekt for de indsatte
 • ROLL IT UP: Ordre fra en fængselsbetjent til en indsat om at fjerne sig fra et område
 • SHU: Separeret indkvarterings enhed. Udtalt ”shoe”, indsatte kan blive placeret her for en periode enten som straf eller hvis de udgør en umiddelb ar fare for sikkerheden i fængslet. SHU er karakteriseret ved næsten total isolation, sanse berøvelse og en begrænset adgang til aktiviteter.
 • SHAKEDOWN: En gennemsøgning af en celle foretaget af fængselsbetjente.
 • DIRT: Disciplinary Intervention and Response Team. Specialtrænede fængselsbetjente som bliver anvendt ved ransagninger, optøjer, slagsmål osv
 • SHANK: Håndlaved fængselsvåben, normalt brugt til at stikke en anden indsat ned med.
 • TICKET: Fængselsstraf
 • COUNT: Tælling af de indsatte. Foretages flere gange dagligt for at sikre at alle er der.
 • LOCKDOWN: Proceduren ved at indelukke enkelte eller alle indsatte i deres celler. Dette er som regel en reaktion på uroligheder eller krisesituationer.
 • BOSS: En fængselsbetjent
 • 7-UP: En fængselsbetjent nærmer sig
 • BEEF: Konflikt; et regnskab at gøre op
 • BADGE: Fængselsbetjent
 • KICK: Bankkonto for indsatte, bruges til at købe vare fra fængelsshoppen.
 • I.A.: Interne affære
 • BID: Dom
 • BONE YARD: Ægteskabeligt besøgsområde
 • DEAD: At fratage en indsat nogle rettigheder eller ejendele
 • AT THE GATE: Løsladt fra fængsel
 • HAWGED: At få frataget/stjålet noget
 • SPLIT YOUR WIG: Et hurtigt slag i hovedet
 • AD-SEG: Et beskyttelses afsnit brugt til at huse indsatte anset for at være i fare, bande afhoppere, stikkere, voldelige indsatte der er til fare for dem selv eller andre, indsatte der er sårbare for angreb
 • P.O.: Tilsynsværge
 • THE BLOCK: Celleblok
 • GEN POP: Generelle indsatte. Indsatte der kan blande sig med hinanden
 • HOT SPOT: Peberspray
 • THE HOLE: Separat afsnit hvor de indsatte kan placeres for en ubegrænset periode hvis de har overtrådt reglerne eller udgør en umiddelbar fare for fængslets sikkerhed
 • TRUNKING: Metode til at smugle vare ind i fængslet ved at gemme det i endetarmen
 • D.O.C.: Department of Corrections: Fængselsvæsenet

Fodnoter[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Dansk premiere, TVnyt.com. Modtaget den 7. september 2008.
 2. ^ Fox Broadcasting Company, Prison Break show info Arkiveret 10. maj 2008 hos Wayback Machine, Prison Breaks officielle hjemmeside. Modtaget den 13. september 2007.
 3. ^ Emmy nomineringer i alle kategorier Arkiveret 26. januar 2007 hos Wayback Machine Associated Press. 6. juli 2006. Modtaget den 10. oktober 2006.
 4. ^ Dallas Welcomes Hit Television Series. Dallas Film Commission. 15. maj, 2006. Modtaget 17. januar, 2007.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]