Qualia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Opfattelsen af farven rød er den kanoniske quale.

Qualia (af latin: "hvad slags", ental: quale (IFA: [ˈkwɑːle])) kan mest enkelt defineres som hvordan det føles at have en oplevelse. Udtrykket "quale" findes i Max Schelers Der formalismus in der Ethik und die Materiale Werteethik fra 1921. Begrebet blev introduceret på engelsk af den amerikanske filosof Clarence Lewis i 1929. Begrebet diskuteres ofte i forbindelse med sjæl-legeme problemet

Musik kan rent fysisk beskrives som bølger, men oplevelsen af selve stimulansen vi kalder musik er en quale. Vi kan beskrive lys som elektromagnetisk stråling som rammer nethinden og omdannes til impulser som hjernen tolker som f.eks. farven rød. Men selve oplevelsen af farven rød er en quale. Det er vanskelig at benægte at vi har oplevelser, men alligevel diskuteres det heftigt inden for bevidsthedsfilosofien hvad qualias egentlige natur er, og om de eksisterer uafhængigt af det fysiske?

Iblandt nutidige filosoffer benægter Daniel Dennett eksistensen af qualia. David Chalmers bekræfter den.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  • Scheler, Max (1921): Der formalismus in der Ethik und die Materiale Werteethik, Verlag von Max Niemeyer
  • Lewis, Clarence Irving(1929): Mind and the World Order: Outline of a Theory of Knowledge. Dover reprint, 1956
filosofi Stub
Denne filosofiartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.