Edderkopaber

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Rød edderkopabe)
Edderkopaber
Ateles fusciceps
Ateles fusciceps
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Primates (Primater)
Parvorden Platyrrhini (Vestaber)
Familie Atelidae
Slægt Ateles
Kort
Samlet udbredelse
Samlet udbredelse
Hjælp til læsning af taksobokse

Edderkopaber (Ateles), også kaldet edderkoppeaber, er en slægt af primater i familien Atelidae. Disse dyr er med deres lange lemmer og den lange gribehale tilpasset et liv i træerne. Slægten omfatter syv arter, der findes i Mellem- og Sydamerika.

Udseende[redigér | rediger kildetekst]

Skelet af edderkopabe på The Museum of Osteology, Oklahoma City, USA.

Pelsen er kort og grov og dens farve varierer alt efter art og alder fra grågul over brun til sort med en oftest lysere underside. Det nøgne ansigt er oftest sort, men kan være rødligt. Kropsbygningen er slank, halen er længere end kroppen og meget bevægelig og kan anvendes som gribehale. Hænderne er krogformede med en rudimentær tommelfinger. Kropslængden er 38 til 63 cm og halen 50 til 90 cm. Vægten er 7-9 kg, undertiden op til 11 kg. Der er ingen stor forskel på vægten af de to køn.

Udbredelse[redigér | rediger kildetekst]

Edderkopaber er udbredt fra det sydlige Mexico til Bolivia og det centrale Brasilien. Her lever de i skove, mest dybt inde i regnskoven.

Levevis[redigér | rediger kildetekst]

De bevæger sig adræt gennem grenværket, hvor halen bruges som en ekstra hånd. Gribehalen kan også anvendes til at løfte genstande. Edderkopaber kan hænge i længere tid i en enkelt hånd eller en enkelt fod eller i halen og er næsten så akrobatiske i træerne som gibboner.

Om morgenen begiver de sig ud for at finde føde og tilbringer herefter resten af dagen i hvile. De lever sammen i grupper på oftest 12 til 35 dyr, men deler sig ofte i mindre grupper på 2 til 5 dyr under fødesøgningen. De lever mest af frugter (omkring 80–89 %), men æder også blade og anden planteføde.

Formering[redigér | rediger kildetekst]

Edderkopaber har en lav forplantningsrate, idet der for en hun kan gå 2 til 4 år mellem hver unge. Ungen er kønsmoden i en alder af fire til fem år.

Arter[redigér | rediger kildetekst]

Der findes syv arter i slægten edderkopaber:[1]

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Groves, C.P. (2005). Wilson, D.E.; Reeder, D.M., eds. Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed.). Baltimore: Johns Hopkins University Press. pp. 150–151. ISBN 0-801-88221-4.
  • Thomas Geissmann: Vergleichende Primatologie. Springer-Verlag, Berlin u. a. 2003, ISBN 3-540-43645-6.
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. 6th edition. Johns Hopkins University Press, Baltimore MD 1999, ISBN 0-8018-5789-9.