Rød panda

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rød panda
Rød panda Foto: Bernard Landgraf, 2004
Rød panda
Foto: Bernard Landgraf, 2004
Bevaringsstatus
Status iucn3.1 VU da.svg
Sårbar (IUCN 3.1)
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Rygstrengsdyr)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Carnivora (Rovdyr)
Familie Ailuridae
Slægt Ailurus
Art A. fulgens
Videnskabeligt artsnavn
Ailurus fulgens
F. Cuvier 1825
Kort
Den røde pandas udbredelse.
Den røde pandas udbredelse.
Hjælp til læsning af taksobokse
Rød panda i gang med at æde

Rød panda (latin: Ailurus fulgens) er primært et vegetarspisende pattedyr. Ailurus fulgens kan oversættes til noget i retning af "ildfarvet kat" eller "skinnende kat". Lokalt i Nepal kaldes den røde panda wha og chitwa efter dens stemme. Den røde panda kaldes også for lille panda eller kattebjørn.

Man har været i tvivl om, hvilken familie den røde panda skulle placeres i. Nogle mente at den hørte til bjørnefamilien, ligesom f.eks. isbjørnen. Andre mente at den skulle høre til halvbjørnene, som f.eks. vaskebjørnen. Men nu mener man at den skal have sin helt egen familie, som man kan se det i faktaboxen til højre. Denne familie kaldes Ailuridae, som man kan oversætte til "rød panda-familien". Den røde panda er den eneste nulevende art i familien, men man har fundet fossiler af en række andre dyrearter som man også putter i denne familie.

Rød panda kan findes i Himalaya og Kina. Mere specifikt i Nepal, Sikkim, Bhutan, nordlige Burma og det sydlig-centrale Kina i provinserne Yunnan og Sichuan.

Ligesom den store panda spiser den store mængder af bambus, men kosten omfatter også frugt, rødder, agern, bær, æg, græs og lav. Røde pandaer i fangenskab spiser også kød. Den røde panda er en suveræn klatrer og skaffer hovedparten af sin føde i træer. Den røde panda lever i skove og bambustykninger i 1.800-4.000 meters højde. Den røde panda kan springe op mod 1½ meter, når den springer fra gren til gren. Den synes at foretrække lidt lavere temperaturer end den store panda. Hunnerne kræver hule træer eller andre gemmesteder i deres omgivelser så de har et sted at føde deres unger. Pandahunnen flytter fra bolig til bolig når hun har født sine unger, for at minimere risikoen for, at rovdyr skal finde hende. Pandahunner finder deres føde indenfor et yngleterritorium på omkring 3,4 kvadratkilometer.

Den røde panda lever som voksen isoleret og er mest aktiv om natten. Den røde panda får et kuld på 1-4 unger (normalt 2) mellem midt i maj til midt i juli. Ungerne fødes med pels, men er blinde og hjælpeløse. Pandaen begynder at indtage fast føde omkring femmåneders alderen. Den fødedygtige alder nås efter 18-20 måneder.

Ailurus fulgens Panda Rosso Red Panda.jpg

Den røde pandas pels er orange-rød med sorte ben og underside og en lang stribet hale. Dens ansigt er hvidt med orange-røde "tårestriber". Hannerne har særlige kirtler ved haleroden, som de benytter til at lave duftmarkeringer for at afmærke deres territorier. En ekstra tommelfinger benyttes til at holde fast på bambusgrene. Fodsålerne er behårede for at begrænse varmetabet og for at give bedre greb på våde grene.

Arten er truet, primært på grund af at leveområderne bliver mindre, men der drives også en del krybskytteri mod den røde panda på grund af dens pels. Den røde panda er et CITES II dyr og den er beskyttet i Nepal og Kina. Pandaen blev erklæret udrydningstruet i marts 1988. Man kender ikke antallet af dyr i naturen.

Den røde panda blev først opdaget i 1825 og var de næste 50 år den eneste panda man kendte til i den vestlige verden.

  • Vægt: 3-6 kilogram (hanner lidt større end hunner)
  • Længde: 79-112 centimeter fra snudespids til halespids (halen er 30-60)
  • Drægtighed: Mellem 85 og 145 dage
  • Alder: 13 år og 5 måneder (i fangenskab)


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: