Rødekro

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rødekro
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Aabenraa Kommune
Sogn Rise Sogn
Postnr. 6230 Rødekro
Demografi
Rødekro by 5.972[1] (2023)
Kommunen 59.002[1] (2023)
 - Areal 941,55 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.aabenraa.dk
Oversigtskort
Rødekro ligger i Region Syddanmark
Rødekro
Rødekro
Rødekros beliggenhed

Rødekro (tysk: Rothenkrug) er en stationsby i Sønderjylland med 5.972 indbyggere (2023)[1] beliggende ca. 7 kilometer vest for Aabenraa. Byen ligger i Aabenraa Kommune og hører til Region Syddanmark.

Rødekro har en jernbanestation, Rødekro Station, og ligger tæt på motorvejen E45. Byen er hjemsted for en række speditionsfirmaer, og noget industri. Byen har tre skoler, Rødekro Skole og Fladhøj Skole, samt den tyske skole Deutsche Schule Rothenkrug. Det nærmeste gymnasium er Aabenraa Statsskole.

Den 320 meter høje TV- og radiosendemast hørende til Rødekro-senderen står 6,8 km sydvest for Rødekro (Rødekro Station).

Landskabet omkring Rødekro er overvejende fladt, men præges dog af den omfattende sand- og grusgravning, nord og vest for byen.

Røde Kro, kroen i Rødekro

Historie

Gennem byen løber Rødå, der har sit navn efter farven, som stammer fra den lerholdige undergrund. Rødå løber fra øst mod vest og munder via Arnå og Vidå ud i Vesterhavet. Fra Viborg til Hamborg går Hærvejen (der i fredstid også har heddet Oksevejen). Der hvor vejen krydser åen, blev der i 1600-tallet bygget en kro, der naturligt nok kom til at hedde Røde Kro. Der havde allerede siden ca. år 1500 ligget en kro på stedet, der dog nedbrændte. Den nuværende kro ligger stadig i bymidten, ved Hærvejen.

Rødekros byvåben er tre oksehoveder spiddet på et sværd, på rød baggrund.

I Rødekro lå der engang en mølle. Den lå der, hvor det nuværende fritidshjem er placeret, bag det nuværende bibliotek.

I september 1916, under 1. Verdenskrig, påbegyndte Tyskland opførelsen af Sikringsstilling Nord,[2] heri indgår Andholm Batteri, som ligger 3,4 kilometer nord for Rødekro. Stillingen blev anlagt fordi Tyskland frygtede en britisk landgang ved Esbjerg og efterfølgende britisk invasion nordfra. Stillingen kom aldrig i kamp, og har siden Genforeningen i 1920 ligget på dansk territorium.

Rødekro var indtil 2007 hovedby i Rødekro Kommune, men indgik efter kommunalreformen i Aabenraa Kommune.

Eksterne henvisninger

Kilder

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ "Sikringsstilling Nord, Andholm Batteri: Bunker fra 1. verdenskrig". highways.dk. Hentet 2014-01-16.
AabenraaSpire
Denne artikel om geografi i Aabenraa Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi