Varnæs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Varnæs
Halsring på klokkehuset Præstegården

Varnæs Skole
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Aabenraa Kommune
Sogn Varnæs Sogn
Postnr. 6200 Aabenraa
Demografi
Varnæs by 432[1] (2023)
Kommunen 59.002[1] (2023)
 - Areal 941,55 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.aabenraa.dk
Oversigtskort

Varnæs (tysk: Warnitz) er en byhalvøen Sundeved i Sønderjylland med 432 indbyggere (2023)[1], beliggende 2 km nord for Bovrup, 7 km nordøst for Felsted, 14 km nord for Gråsten og 12 km øst for Aabenraa. Byen hører til Aabenraa Kommune og ligger i Region Syddanmark. I 1970-2006 hørte byen til Lundtoft Kommune.

Varnæs hører til Varnæs Sogn. Varnæs Kirke ligger i byens sydlige ende, der vender mod Bovrup, som også hører til sognet.

Faciliteter[redigér | rediger kildetekst]

Varnæs Skole har 130 elever, hvoraf 55 bruger SFO'en, der er delt i 0.-1. og 2.-3. klasse.[2] Efter 6. klasse kommer eleverne på Felsted Skole.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Anløbsstedet ved Varnæs Vig var i mange år et vigtigt udskibningssted. I 1231, hvor Varnæs var krongods, nævnes indtægter som kongen havde fra overfarten. Skovsøen 3 km nordøst for byen har været en naturhavn. Der var sat en pælerække med bom for enden for at holde vendere ude. Her var også en handelsplads, men den sandede til. Varnæs er nævnt i Kong Valdemars Jordebog.

Varnæs Birk[redigér | rediger kildetekst]

Varnæs Birk havde egen birkedommer og var dermed en selvstændig retskreds indtil 1769, hvor herredsfogeden tillige blev birkefoged. Retshandlingerne foregik under åben himmel på en plads midt i byen. 1 km nordvest for byen ligger Galgebjerg, hvor henrettelser fandt sted. Småforbrydere blev fastgjort til et af de to halsjern på kirkens klokkehus og stod der til spot.

Aabenraa Amts Jernbaner[redigér | rediger kildetekst]

Varnæs fik trinbræt med sidespor (tysk: Haltestelle) på Aabenraa Amts Jernbaners linje Aabenraa-Gråsten (1899-1926). Trinbrættet lå ved kroen øst for Varnæsvigvej på den nuværende Varnæsvej, der delvis er anlagt på banens tracé.

Genforeningssten[redigér | rediger kildetekst]

Hvor Smedegade munder ud i Varnæsvigvej, står en sten der blev rejst på Grundlovsdag 1930 til minde om Genforeningen i 1920.[3]

Kendte personer[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Ifølge SkoleIntra, der i sommeren 2019 blev afløst af Aula-systemet, som ikke lægger op til at bringe disse oplysninger
  3. ^ Danmarks genforeningssten: Varnæs

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]