Felsted

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Felsted
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Syddanmark
Kommune: Aabenraa Kommune
Sogn: Felsted Sogn
Postnr.: 6200 Aabenraa
Demografi
Felsted by: 1.062[1] (2017)
Kommunen: 59.003[1] (2017)
 - Areal: 941,55 km²
 - Befolkningstæthed: g pr. km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.aabenraa.dk
Oversigtskort

Koordinater: 54°58′39″N 9°29′54″E / 54.97750°N 9.49833°Ø / 54.97750; 9.49833 Felsted er en lille by i Sønderjylland med 1.062 indbyggere (2017)[1]. Felste med er beliggende seks kilometer øst for Stubbæk, 12 kilometer sydøst for Aabenraa og 24 kilometer nordvest for Sønderborg. Byen tilhører Aabenraa Kommune og er beliggende i Region Syddanmark. Den hører til Felsted Sogn, og Felsted Kirke. Gennem de seneste år 40-50 år er Felsted vokset fra 400 til i dag knap 1.060 indbyggere. I denne tid har byen gennemgået en udvikling fra landsby til stationsby og senere til kommunecenter i den tidligere Lundtoft Kommune. I forbindelse med kommunesammenlægningen er byen sidenhen blevet områdecenter for den østlige del af Aabenraa Kommune. Byen har lægehus, bibliotek, supermarked, tankstation med kiosk, grillbar, skotøjsforretning, autoværksted og maskinhandel.

Felsted Kirke er sandsynligvis opført over to til tre perioder, med koret som ældste og skibets vest-ende som yngste del. Kirken står hvidkalket med tjæret sokkel og polykromt skifertag. Klokkehuset fra 1769, er anbragt lidt øst for kirkegårdens nordportal.

Felsted Centralskole havde i 2016 326 elever i 2016 og ca 40 medarbejdere. Deutsche Privatschule i Felsted som repræsenterer det tyske kulturarbejde i Nordslesvig og plejer både det tyske og danske sprog og begge landes kultur. Der er både en dansk og tysk børnehave i Felsted. Idrætshallen ved sien af centralskolen har mødelokaler og motionscenter og der er i nærheden anlagt boldbaner, legepladser, udendørs tennisbaner og petanque-baner. I den sydlige ende af byen ligger parken Moselunden med bl.a. en legeplads og en Krolf-bane.

Som en del af områdefornyelsen i Felsteds bymidte blev Damms Gård købt af kommunen. Udbygningerne bagved blev fjernet, og hovedbygningen blev gennemgribende restaureret støttet midler fra Mærskfonden, fra EU-midler til udvikling i landdistrikter og fra kommunen selv. Gården blev taget i brug som borgerhus i marts 2014.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Felsteds historie går over 1.000 år tilbage. Helt frem 1784 lå landsbyens gårde tæt op ad hinanden på begge sider af byens dengang to eneste gader. Efter 1784 blev jorden udskiftet og de fleste gårde blev flyttet ud på de omkringliggende marker.

Den 14. februar 1899 åbnede Aabenraa Amts Jernbaner den 31,5 km lange strækning Aabenraa-Gråsten, med station i Felsted. På grund af udbygningen af landevejene blev banestrækningen nedlagt i 1926.

Damms Gård, byens nuværende borgerhus har været en gård midt i landsbyen med mange skiftende funktioner gennem årene, f. eks. smedje og kro. Kroen havde en kørestald, hvor de rejsende kunne parkere deres vogne og give hestene både et hvil og noget foder. Da jernbanen blev ført igennem Felsted, blev der station med perron over for Damms Gård. Og gårdens stråtag blev skiftet ud med fast tag på grund af brandfaren fra flyvende gnister fra damplokomotivet.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | redigér wikikode]