Radetzkymarch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Radetzkymarch (op. 228) er en march komponeret af Johann Strauss den ældre i 1848. Den var dedikeret til den østrigske feltmarskal Josef Wenzel Radetzky von Radetz og blev en ganske populær march blandt soldater.

Da den blev spillet for første gang med østrigske officerer til stede, begyndte de at klappe hurtigt i hænderne og trampede med fødderne. Denne tradition føres videre i dag af publikum under Nytårskoncerten i Wien.

På trods af sin militære karakter, er dens udtryk snarere festlig end militær stram disciplin. Dette skyldes, at feltmarskal Josef Wenzel Radetzky von Radetz kunne have henrettet Strauss' søn som gjorde tjeneste i hæren, men valgte at lade være. Marchen er således nok mere et stykke af en taknemmelig far til den nådige frelser af sin søn end en hyldest march til en militær mand. Stykket varer normalt omkring tre minutter, men den sidste repetition gentages ofte med de førnævnte klap og tramp til følge.

I Danmark er marchen også kendt for at være den melodi, der bliver afspillet, når AGF scorer på hjemmebanen, Ceres Park.

MusikSpire
Denne musikartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.