Rapid Eye Movement

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Rapid eye movement (REM) søvn er et stadie af søvn karakteriseret af rask bevægelse af øjnene. Det blev opdaget af Nathaniel Kleitman og Eugene Aserinsky i 1952. Under dette stadie, er hjernens samlede aktivitet af neuroner meget lignende til det der sker, i løbet af døgnets vågne timer; og af samme grund er dette fænomen ofte kaldet paradoksal søvn. De fleste af de bedst genkaldte drømme, sker under REM-søvn.

REM-søvn er så fysiologisk forskellig fra de andre faser af søvn, at de andre bliver fælles refereret til, som ikke-REM-søvn, Non-REM, NREM.

I løbet af en nats søvn, har en person ofte fire eller fem perioder bestående af REM-søvn. Disse er ret korte i starten af natten, og bliver efterhånden længere i slutningen. Det er almindeligt at vågne i kort tid, i slutningen af REM-fasen. Den totale tid af REM-søvn pr. nat er omkring 90-120 minutter for en voksen. Men imidlertid er den samlede mængde REM-søvn varierende efter alder. En nyfødt bruger mere end 81% af den totale søvn i REM, mens mennesker over 70 år bruger mindre end 10%. Gennemsnittet er 20%.

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.