Raskeskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Et åbnet raskeskab med stikvogne i. Med et indeklima på 36 °C og 87 % fugtighed.

Et raskeskab (også raskeanlæg eller raskerum) bruges inden for bagerfaget til gærdeje, da det forkorter hævetiden med 50 %, samt giver en ensartet hævning af dejene deri[1].

Skabet er helt eller tilnærmelsesvist luft- og vandtæt (via gummilisterskabsdørene), så indeklimaet er som indstillet på raskeskabsautomaten (se det øverst til højre sorte panel på billedet). Typisk vil det være indstillet til 37 °C og 80 % fugtighed, da det har vist sig, at gæren er mest produktiv i under disse forhold. Det er ikke at sige, at gæren har det bedst ved disse forhold (det ville være 25-30 °C[2]), men skabets primære funktion er at fremskynde gærens kemiske processer. Sekundære funktioner kunne være optøning eller mild opvarmning af deje og andet.

Stikvognene[redigér | rediger kildetekst]

De såkaldte stikvogne som ses på billedet, er brugt i bagerier og konditorier, da de kan holde adskillige (13, 15, 18...) bageplader af gangen, for at tillade afbagning f.eks. flere hundrede stykker wienerbrød på én gang.

Raskeskabets historie[redigér | rediger kildetekst]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Raskerumsautomat Arkiveret 17. oktober 2013 hos Wayback Machine lillnord.dk Producent og sælger af inventar til bl.a. bagerier.
  2. ^ Jørgensen, Henrik (1997), Bagerhåndbogen, Erhvervsskolernes Forlag, ISBN 978-87-7881-017-5
Mad og drikkeSpire
Denne artikel om mad og drikke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.