Dej

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For den rumænske by, se Dej (Rumænien).
Dej

Dej er en blanding af en væske (typisk vand eller mælk), mel og smagsstoffer og krydderier. Dej anvendes til bagning af f.eks. brød, småkager og kager. Dej kan være helt flydende, fast eller en klæbrig, våd masse. Flydende dej bruges f.eks. til pandekager, men dej til mange slags brød er en fast, elastisk substans. Dog er rugbrødsdej f.eks. meget vådt og klistret. Dej kan også fremstilles uden væske, dette kaldes mørdej. Mørdej bruges til bl.a. tærte- og tarteletbunde.

Udover de ovennævnte ingredienser indeholder dej ofte et hævemiddel som f.eks. gær eller bagepulver. Disse medvirker til at dejen når den hæver bliver let og luftig.

Forskellige dejtyper[redigér | redigér wikikode]

Mørdej/linsedej[redigér | redigér wikikode]

Mørdej (også kaldet linsedej) består af hvedemel, smør og evt. æggeblomme. Mel og smør indgår i ca. lige store vægtandele. Mørdej anvendes til kagebrug (med sukker) eller med salt og uden sukker til tærter og lignende. Der anvendes mel med lavt glutenindhold og der æltes så lidt som muligt, så dejen ikke bliver sej/brødagtig. Efter bagning bliver dejen sprød. [1]

Anvendes bl.a. til hindbærsnitter og småkager.

Rullede deje[redigér | redigér wikikode]

  • Wienerbrødsdej (med gær, typisk 27 lag)
  • Butterdej (uden gær, mange lag, typisk 144)

En rørt dej/Sandkagedej[redigér | redigér wikikode]

En rørt dej/Sandkagedej er en dej som indeholder smør, sukker, mel (Ofte samme mængde), æg og krydderier. I nogle opskrifter putter man også mælk i. Man kan bage en rørt dej i alle forme.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Jensen, Brian B. "Linse og mørdeje". Hindbærsnitten.dk. Arkiveret fra originalen 25. september 2008. Hentet 2008-06-21. 


Mad og drikkeSpire
Denne artikel om mad eller drikke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.