Rasmus Breistein

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rasmus Breistein
Født 16. november 1890 Rediger på Wikidata
Åsane, Norge Rediger på Wikidata
Død 16. oktober 1976 (85 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Filminstruktør, manuskriptforfatter, filmproducent Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Rasmus Breistein (16. november 1890 i Åsane16. oktober 1976 i Hollywood, USA) var en norsk filminstruktør.

Breistein var en bondesøn og lærte sig at spille violin i sin ungdom. Han spilled til dans ved bryllupper på Vestlandet. Da Det Norske Teateret blev etableret i 1913 startede han som skuespiller ved teateret. Han blev optaget af det nye medie film, efter at have filmene med Peter Lykke-Seest ville han lave film på en helt anden måde. Det startede med Fante-Anne. I et intervew udtalte han at filmen var jo begyndelsen på noget, til en norsk produktion af mere national karakter.[1] Og det blev begyndelsen på den norske storhedstid i stumfilmens alder.

Rasmus Breistein regnes som stumfilmepokens betydeligste filmskaber. I perioden omtalt som det nationale gennembrud for norsk film (1920–1930), instruerede han hele fem spillefilm; Fante-Anne (1920), Felix (1921), Jomfru Trofast (1921), Brudeferden i Hardanger (1926) og Kristine Valdresdatter (1930). Med disse filmene udfordrerede han svensk films daværende magtposition og begejstrerede både kritikere og publikum.

Efter lydfilmens opfindelse, befæstede han sit ry som en folkekær folkekær instruktør med publikumssuccerne Ungen (1938) og Trysil-Knut (1942). Dokumentarfilmene Jorden rundt på to timer (1949) og Tirich Mir til topps (1952) er klassikere i norsk dokumentarfilmshistorie.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Instruktør[redigér | rediger kildetekst]

Udvalgte meritter[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Norsk filmhistorie 1920 - 1930 Bonde- og nasjonalromantikken" (norsk). stumfilm.no. Hentet 8. maj 2008.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

FilmSpire
Denne biografi om en filminstruktør er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi