Richiza

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Richiza
Født 1275Rediger på Wikidata
Død 1308Rediger på Wikidata
Far Erik KlippingRediger på Wikidata
Mor Agnes af BrandenburgRediger på Wikidata
Søskende Margrethe Eriksdatter af Danmark,
Christoffer 2.,
Erik Menved,
Johan af HolstenRediger på Wikidata
Ægtefælle Nikolaus II af Mecklenburg-WerleRediger på Wikidata
Børn Sophie af Werle,
Johan III. af Werle-GoldbergRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Richiza Eriksdatter ( - 1308) var datter af Erik Glipping og Agnes af Brandenburg. Hun blev tidlig bestemt til brud for fyrst Nicolaus af Werle, fordi man derved kunne få ordnet nogle arvekrav på gods, som han i forening med de brandenburgske markgrever havde i Danmark; allerede som barn sendtes hun over til Mecklenburg for her at opdrages i klosteret Doberan, hvortil hun stod i nært forhold gennem sin farmoder, dronning Margrethe, og 1291 erhvervedes pavens dispensation til ægteskabet. Dette har vel fundet sted kort efter, men om Richizas senere liv vides næsten intet.

I oktober 1308 stiftede hendes mand sjælemesser for hende i Güstrow, og lige forud er hun rimeligvis død.

Hun fik i sit ægteskab en søn, Johan, og en datter, Sophie. Richizas broder (og Sophies morbroder) Erik Menved fik i 1310 den unge fyrstinde trolovet med den svenske hertug Erik Magnussen, men denne brød kort efter forholdet for i stedet at ægte den norske kongedatter Ingeborg. Sophie, som allerede var ført til Sverige, blev sendt hjem igen, og Erik måtte erklære, at bruddet ikke hidrørte fra nogen for hende uhæderlig grund, ligesom han måtte bøde en anselig sum penge. Kort efter ægtede hun grev Gerhard 3. af Holsten, og gennem sin datter blev Richiza således stammoder for den oldenborgske kongehus.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]