Agnes af Brandenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Agnes af Brandenburg.

Agnes af Brandenburg (125729. september 1304) var datter af Johan 1. af Brandenburg og Jutta af Sachsen og blev i 1273 gift med Erik Klipping.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Efter, at kong Erik Klipping som barn 1261 var blevet taget til fange af hertug Erik 1. af Slesvig (Sønderjylland), blev han i 1264 frigivet fra sit fangenskab i Holsten mod at forpligte sig til at gifte sig med prinsesse Agnes. I stedet for at give hende en medgift skulle hendes fader eftergive en gæld til hertug Erik. Agnes var blot et barn, så vielsen skete først i 1273, da de blev gift i byen Slesvig. Agnes, som skal have været meget smuk, fødte i dette ægteskab syv børn:

Efter, at Erik Klipping var blevet myrdet i 1286 i Finderup Lade, overtog Agnes som enkedronning rigsforstanderskabet og hertug Valdemar 2. af Slesvig, hertug Eriks søn. I 1293, da hendes søn Erik Menved var blevet voksen, giftede hun sig igen med greve Gerhard 2. af Holsten (Wagrien), den senere Gerhard "den blinde", og fødte ham sønnen Johan "den milde".

Agnes må have haft og beholdt Lolland og Falster som livgeding efter sin første ægtefælle. Hun døde den 29. september 1304 og blev begravet i Ringsted.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Foregående: Dronning af Danmark Efterfølgende:
Margrete Sambiria Ingeborg Magnusdatter af Sverige


Krone Stub
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi