Risør

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Fakta om Risør
Kommunesæde Risør
Areal 191 km²
Indbyggere 6.873 (2007)
Borgmester Per Kr. Lunden (Ap)
Websted www.Risør.kommune.no

Koordinater: 58°43′14″N 009°13′12″Ø / 58.72056°N 9.22000°Ø / 58.72056; 9.22000 Risør er en by og kommune i Aust-Agder fylke i Norge. Den ligger ud til Skagerrak og grænser i sydvest til Tvedestrand, i nordvest til Vegårshei og Gjerstad og i nordøst til Kragerø.

Risørs byvåben
Risør by

Navnet Risør kommer af Risø, en ø udenfor byen som er bevokset med krat (ris). Det gamle stednavn Øster-Riisøer blev benyttet helt frem til 1905, da Risør blev den officielle skrivemåde. Byen kaldes også populært Den hvite by ved Skagerrak og har ægte sørlandskarakter med en af Europas bedst bevarede træhusbebyggelser. Byen har storslåede patriciergårde med facader mod havneområdet.

Geografi og natur[redigér | redigér wikikode]

Det meste af den gamle Søndeled kommune (Nu Risør kommune) er præget af et stærkt kuperet terræn med skovdækkede åse og klippeknolde. Kommunen har tre store fjorde, Nordfjorden, Sørfjorden og Sandnesfjorden, der markerer sig i landskabet. Inderst i Søndeledfjorden ligger byen Søndeled, hvor Gjerstadvassdraget munder ud. Risør ligger lunt bag beskyttende holme og skær nogle stenkast fra åbent hav på den store halvø, som dannes mellem de to fjorde.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Risør er en af Sørlandets ældste byer, og hollændernes tømmerfart fra 1400- og 1500-tallet gjorde den til ladeplads under Skien i 1630. Da Kristiansand blev grundlagt fi,k Risørs borgere ordre om at flytte dertil, men henstillingen blev ikke fulgt. I begyndelsen af 1700-tallet havde Risør større toldindtægter end Kristiansand. Dette førte til, at byen i 1723 fik købstadsrettigheder. I krigstiden 18081814 havde byen en livlig kaperfart. I 1800-tallet var et betydelig antal sejlskibe hjemmehørende i Risør, men ved overgangen til dampskibe gik den registrerede tonnage stærkt tilbage. I den store bybrand i 1861 forsvandt hele 248 bygninger, mens det lykkedes befolkningen at redde 81 bygninger i områderne omkring Vollen, Kamperhaug og Tangen. Bybranden kom på et «gunstigt» tidspunkt, mens skibsfarten var inde i en guldalder, folk havde forsikringer og økonomi til at bygge nye standsmæssige huse. Der er ikke forandret meget i Risør centrum efter 1870–1880-erne. Efter sammenlægningen af kommunerne Risør og Søndeled i 1964 blev Risør valgt som kommunenavn.

Risør kirke[redigér | redigér wikikode]

Risør kirke er en korskirke fra 1647.

Alterbilledet er malet af en Rubens-elev og var bestemt for en kirke i Riga, men blev skænket til kirken i 1667 efter et skibsforlis på vejen . Rammen rundt omalterbilledet og prædikestolen er fra 1674.

Sommerfestivaler[redigér | redigér wikikode]

Risør har flere sommerfestivaler.

  • Kammermusikfesten – i slutningen af juni.
  • Dragefestival – afholdt på Stangholmen.
  • Villvin kunsthåndverkmarked – anden weekend i juli.
  • Træbådsfestival – første weekend i august. Til denne festival kommer normalt omkring 30.000 besøgende, og havnen bliver fyldt af trebåde.

Andet[redigér | redigér wikikode]

Risør har egen radiostation – Radio Risør 104.8 mhz. Risørs lokalavis hedder Aust Agder Blad.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]