Vennesla

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Venneslas byvåben
Fakta om Vennesla
Kommunesæde Vennesla
Areal 385 km²
Indbyggere 12.513 (2006)
Borgmester Torhild Bransdal (KrF) (2003)
Websted www.Vennesla.kommune.no
Venneslas beliggenhed i Vest-Agder fylke

Vennesla er en indlandskommune i Vest-Agder fylke i Norge. Den grænser til Kristiansand i syd, Songdalen og Marnardal i vest, Evje og Hornnes i nord og Iveland og Birkenes i øst.

Befolkning[redigér | redigér wikikode]

Vennesla kommune havde pr. 1. januar 2006 12.513 indbyggere, hvoraf 76 % er bosat i kommunens to byer , Vennesla og Skarpengland. Vennesla, kommunens administrationscentrum, havde pr. 1. januar 2004 10.985 indbyggere, og er dermed den næststørste by i Vest-Agder, og den tredjestørste på Sørlandet, efter Kristiansand og Arendal. Skarpengland havde på samme tidspunkt 465 indbyggere.

Indbyggertallet i kommunen voksede stærkt i årene efter 1. verdenskrig fordi kommunens industrivirksomheder havde et stort behov for arbejdskraft. I de senere år er væksten aftaget. I perioden 1995-2005 voksede folkemængden med 6,0 %.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Vennesla blev «storkommune» i 1964 da de tre kommuner Vennesla, Hægeland og Øvrebø blev slået sammen til én. Denne sammenlægning er i kommunevåbenet symboliseret med en guldfarvet krone over det oprinnelige våbenskjold.

Erhvervsliv[redigér | redigér wikikode]

Elven Otra som løber gennem Vennesla, har givet naturlige forudsætninger for en række industrivirksomheder i kommunen. Nogle var oprindelig baseret på tømmeret, som blev flådet på elven, andre på elektrisk kraft. Hovederhvervene i kommunen er skovbrug og industri. 77% af arealet er dækket af skov.

Museumsjernbanen Setesdalsbanen i Vennesla, 2004.

Kommunikation[redigér | redigér wikikode]

Vennesla har to jernbanestationer på Sørlandsbanen. Vennesla Station på Vikeland har fortsat togstop med afgange til og fra Stavanger, Kristiansand, Arendal og Oslo, men stationen er ubetjent. Den nu nedlagte Grovane Station (udgangsstation for den nedlagte Setesdalsbanen, nu museumsjernbane) ligger ca. 2 km nord for kommunecenteret. Stationene blev oprindelig bygget til Setesdalsbanen og stod færdige i 1895. Vennesla Station ligger 350,1 km fra Oslo V.

Rigsvej 9 (Setesdalsvejen) som forbinder Kristiansand med Setesdal går gennem kommunen.

Den smalsporede museumsjernbane Setesdalsbanen er en turistattrakton i Vennesla. Der køres ordinære tog og chartertog på det gamle spor fra Grovane til Røyknes Station fra april til december.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 58°18′38″N 7°51′25″Ø / 58.3106°N 7.8569°Ø / 58.3106; 7.8569