Robert Wadlow

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Robert Wadlow 1928

Robert Pershing Wadlow (22. februar 191815. juli 1940) er verdenberømt for at være verdens højeste mand nogensinde, idet han opnåede en højde af 272 cm. Han blev født i Alton, Illinois, USA kl. 06:30 af Addie og Harold Wadlow, som også begge kom fra USA. Robert var den ældste af fem børn. Alle disse havde normal vægt og højde gennem hele livet. Som sagt gjorde det samme sig imidlertid ikke gældende for Robert selv.

Hans vægt ved fødslen var 3.850 g, hvilket egentlig ikke sagde noget om, hvad der senere skulle overgå Robert. Først af en alder af to år begyndte Robert at vokse i et ekstremt tempo. Som 18-årig slog Robert den tidligere rekord som blev sat af ireren Patrick Cotter O'Brien, på 246 cm., i 1806.

Robert Wadlows dagligdag[redigér | redigér wikikode]

Det var i ifølge Robert selv særdeles hårdt at være verdens højeste mand. Alligevel forsøgte han og hans familie at leve så normalt et liv som muligt. Robert samlede på frimærker og yndede at fotografere. Men når Robert gik på gaden blev han ofte sparket til, idet mange børn troede, at han gik på stylter. Han kunne ikke tage med bussen, toget eller flyet, ej heller kunne han sætte sig ned på almindelige stole.

Idet Robert voksede ekstremt meget i højden, fulgte andre mål trop. Hans hænder målte 32,2 cm fra håndleddet til langefingerens spids. Hans fødder var 47 cm lange, hvilket gjorde at Robert måtte gå med størrelse 71 i sko. Skoene blev speciallavet af International Shoe Company og kostede 100$ parret. Da Robert fyldte tyve tilbød firmaet at lave hans sko gratis, hvis han til gengæld reklamerede for firmaet.

Hvad skyldtes Roberts handicap[redigér | redigér wikikode]

Robert Wadlow blev undersøgt adskillige gange i sit liv. Som tolvårig fandt lægerne ud af, at Roberts handicap skyldtes, at han havde en overaktiv hypofyse. Dette er kirtlen, hvor menneskets væksthormon, somatotropin, bliver produceret. En af konsekvenserne ved at være verdens højeste mand, var et dårligt blodomløb og en ringe følesans.

Robert Wadlows død[redigér | redigér wikikode]

Set bort fra de vanskeligheder, det kostede Robert at være verdens højeste mand, levede han en sund og rask tilværelse. Men hans ringe følesans i benene gjorde, at han først opdagede sår og vabler meget sent. I juli 1940 fik Robert en bøjle, som skulle støtte hans ankler. Men bøjlen passede ikke, og skabte en betændt vabel på Roberts højre ankel. Da han endelig opdagede vablen, var det for sent.

Robert døde stilfærdigt kl. 01:30 den 15. juli 1940. Hans 3,28 meter lange kiste blev af tolv mænd bragt ud til Oakwood-kirkegården i Roberts fødeby Alton. Alton var i sorg over tabet, hvorfor alle butikker og kontorer lukkede den dag. Flere end 40.000 skrev i kondolencebogen. Familien Wadlow destruerede mange af Roberts ejendele efter hans død, for at undgå at samlere begyndte at udstille hans ting.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.