Rube Goldberg-maskine

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Professor Butts and the Self-Operating Napkin (1931). Suppeske (A) løftes til munden så den trækker i snoren (B) der hiver i øsen (C), hvorved en kiks (D) kastes forbi tukanen (E). Tukanen hopper efter kiksen og pinden (F) tilter, der får frøene (G) ned i spanden (H). Den ekstra vægt trækker i snoren (I), der åbner og tænder lighteren (J), der tænder raketten (K), som hiver i seglet (L) der skærer snoren (M), hvilket får pendulet med servietten til at svinge frem og tilbage og tørre ham om munden.

En Rube Goldberg-maskine, navngivet efter den amerikanske tegneserietegner Rube Goldberg, eller den mere danske Storm P Maskine, navngivet efter den danske tegner og opfinder Storm P,[1][2] er en maskine der udfører en simpel opgave på en indirekte og overdrevet kompliceret måde. Normalt består disse maskiner af en serie af ikke-relaterede enheder; en bevægelse i en enhed sætter gang i den næste, hvilket i sidste ende leder til den ønskede effekt. I Storbritannien bruges termen Heath Robinson contraption, der er opkaldt efter tegneserier tegnet af illustratoren W. Heath Robinson.

Designet af disse "maskiner" bliver ofte præsenteret på papir og vil i mange tilfælde være umulige at implementere i virkeligheden. I nyere tid er der blevet skabt flere af disse maskiner til underholdning (f.eks. morgenmadsscenen i Peewee's Big Adventure, i flere af Krumme-filmene og Walter og Trofast) og Rube Goldberg competitions.

Over årene har udtrykket udviklet sig og bruges nu til at referere til mange typer forvirrende og overdrevet komplicerede systemer. Eksempelvis i nyheder inklusive "Is Rep. Bill Thomas the Rube Goldberg of Legislative Reform?"[3] og "Retirement 'insurance' as a Rube Goldberg machine".[4]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Hvad er en Storm P.-maskine?. DR. Hentet 18/1-2021
  2. ^ Storm P maskinen. tekforsøget.dk. Hentet 18/1-2020
  3. ^ Economist's View: Is Rep. Bill Thomas the Rube Goldberg of Legislative Reform? Arkiveret 2006-05-06 hos Wayback Machine. Economistsview.typepad.com (2005-06-06). Retrieved on 2011-05-06.
  4. ^ Social Security's Progressive Paradox – Reason Magazine Arkiveret 2009-09-03 hos Wayback Machine. Reason.com (2005-05-02). Retrieved on 2011-05-06.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]