Storm P

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Robert Storm Petersen)
Gå til: navigation, søg
Den danske tegner og humorist Robert Storm Petersen (1882-1949), bedst kendt under signaturen Storm P.
Foto: ca. 1913
Storm P.-MuseetFrederiksberg er tilegnet Storm P

Robert Storm Petersen (19. september 1882 i Valby6. marts 1949Frederiksberg[1]) var en dansk maler, forfatter, skuespiller og "opfinder". Han var bedst kendt som Storm P.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Da Sankt Nikolaj Kirke brændte ned i 1795, blev der indrettet slagterboder på den åbne plads, hvor kun tårnet stod tilbage. Storm P.'s far var en af disse slagtere, og Storm P. kom i slagterlære der.[2]

Under ophold i Paris blev han meget optaget af fransk ekspressionisme.

Robert Storm Petersen er først og fremmest kendt for sine mange vittighedstegninger, bl.a. fluerne og sine humoristiske aforismer. Han begyndte som bladtegner ved Klods-Hans, Blæksprutten og Lurifax. Han tegnede (Peter Vimmelskaft, Peter og Ping og De tre små mænd). Han var medarbejder ved Ekstra Bladet fra 1900 til 1905 og skuespiller på Casino fra 1905 til 1907 og på Dagmarteatret fra 1907 til 1909. I 20'erne og 30'erne var han et kendt scenenavn. Han prøvede lykken i USA, men amerikanerne brød sig ikke om hans tegninger og forstod ikke hans humor. Hans hjemve øgede ikke sucessen.

Under pseudonymet Hugo Krantz debuterede han i bogform som medforfatter i 1904 med Holger Rasmussen og Axel Breidahl med en kriminalroman i 60 hæfter: København ved Nat, som følger kriminalinspektør Dreslings, "den danske Sherlock Holmes", opgør med forbrydergeniet A-Ø og hans forbryderkartel Alfabetet. Romanen havde i 1901 været sendt som avisføljeton.[3] Den blev genudgivet flere gange efterfølgende, i 1915 og i 1941 genudgivet af Kunstforlaget A/S (i hhv. 5 og 6 bind) og i 1963 på Forlaget Danmark i seks bind.

Storm P. optrådte i kunstner-kabareten Edderkoppen i København fra 1914 til 1918. Han var på turné i USA fra 1919 til 1920 og skuespiller på Det kongelige Teater fra 1930 til 1933. Han medvirkede i en række af de tidligste stumfilm og var senere med i tonefilmen Fange nr. 1 (1935).

Storm P. omtales i bogen Det 20. århundrede - De 100 mest betydningsfulde personer i Danmark. I København var han kendt for sin rappe replik. Da han på en spadseretur på en kirkegård fik øje på to gravere, der tog sig en pause på kanten af en åben grav, sagde han: "Vi har det nok bedre, vi er oppe i dag." [4]

Nordische Gesellschaft[redigér | redigér wikikode]

Storm P. var medlem af den tyske kulturforening "Nordische Gesellschaft" fra 1937 til 1944.[5] NSDAP overtog magten i "Nordische Gesellschaft" i 1933.[6] Storm P. betalte et månedligt kontingent på 100 kr. til "Nordische Gesellschaft", hvorimod andre medlemmer højst betalte 50 Kr.

Aforismer og vittigheder[redigér | redigér wikikode]

Han skrev og tegnede den kendte reklame:

Citat - Du Perikles - ka' Du sige mig - hvornår smager en Tuborg bedst?

- Hvergang!

Citat

Storm P. tegnede de besynderligste "Storm P. opfindelser": paraplyer, tragte, katte, cykelhjul, sakse, pølser, hunde osv. blev sat sammen, så de gennem en masse reaktioner udfører en enkel handling – som at få et barn til at sluge en pille.

Han skrev en række historier, hvoraf mange er – noget frit – fortolket af Ebbe Rode. Her er et par brudstykker:

Fra "Tale ved konfirmationen":

Citat Når der er 20 mand på en arbejdsplads, så kan de 19 godt tage den lidt med ro! Citat

Fra "Lige undsluppet":

Citat Næh, der er såmænd ikke noget i vejen med mig. Jeg har ædt et bybud. Det var i '82, han havde sat sig på min skolemad og i skyndingen er det ikke muligt at kende forskel på et bybud og et stykke med cervelat Citat

Fra "Sangforeningen "Morgenrøden"s Pinsetur":

Citat ... som sædvanlig første Pinseda' stiller vi paa Runddelen og afsynger "Nu blusser Morgenrøden op, og Fuglene kvidre paa Grene" .. saa massere vi ne'r a'Pilealeen te' Søndermarken ... og saa vil vi ikke ha' Kællingerne med i Toget - nej - de ser alt for forskellige ud - de ska' gaa i Forvejen med Madkurvene og i det hele taget holde sig i Baggrunden....

og la' være med at lukke Øl op under Solosangen - og ikke som Basse-Hansen, der sidste år ødelaa hele Gralsfortællingen...... Kuns to Pilsnere pr. Mand - hvert Kva'ter...

Enhver ka' faa Lov te' og optræde Solo, naar de først henvender sig te´ mig eller Kassereren - det æ' osse mig.....

Altsaa - de Herre - vi mødes paa Runddelen - i sin helhed - høje Hatte og hvide Sangerhuer og ingen Branderter te' og begynde med - ska' vi saa ta' og se lidt på Ølkasserne..

Citat
Wikiquote har citater relateret til:

Storm P.-MuseetFrederiksberg Runddel åbnede i 1977. Robert Storm Petersen ligger begravet lige ved Runddelen: på Frederiksberg ældre kirkegård.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter og referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Storm Pgravsted.dk
  2. Dirckinck-Holmfeld: På sporet af København(s.29), forlaget Borgen, København 1993, ISBN 87-418-6815-3
  3. Storm P. side på Litteraturpriser.dk
  4. Peder Bundgaard: København – du har alt (s.180), forlaget Borgen, København 1996, ISBN 87-21-00499-4
  5. Storm P. støttede naziforening til 1944
  6. Greger, Andersson/Geisler, Ursula. Myt och propaganda – Musiken i nazismens tjänst i Sverige och Tyskland. Forum för Levande Historia, 2007.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]